Steun ons en help Nederland vooruit

Maak kennis met …

In de nieuwsbrief van maart hebben wij kennis gemaakt met Leonoor den Ottolander. In de nieuwsbrief van maart maken wij kennis met Floriske. 

Wie ben je?
Mijn naam is Floriske Deutman-Bodisco Massink. Ik ben directeur/eigenaar van Dutch Sino Business Promotions. Ik ben Sinologe en heb International Management gestudeerd. Ik heb voor verschillende kleine en middelgrote consultancy bureaus gewerkt en in 2013 ben ik in het bedrijf van mijn zakenpartner Nan Su gestapt, Dutch Sino Business Promotions (DSBP).
We bieden adviesdiensten waaronder fusies en overnames, business support zoals het organiseren van evenementen en zakelijke reizen, training en vertaaldiensten aan Nederlandse en Chinese organisaties. DSBP richt zich met name op de sectoren overheidsrelaties, land- en tuinbouw en water- en milieutechnologie. Inmiddels zijn we met 10 man, 8 op het Hofplein in Rotterdam en 2 in Shanghai, waar we sinds 2017 een dochteronderneming hebben. Hoogtepunt voor mij persoonlijk was dat ik afgelopen jaar voor de CEO van Hoogendoorn mocht vertalen voor de Chinese premier Li Keqiang die in Nederland was.

Op persoonlijk vlak ben ik heel erg geïnteresseerd in duurzaamheidsvraagstukken en klimaatverandering. Dit is ontstaan toen we in 2016 van Hillegersberg naar Park16Hoven verhuisden en we ons (nieuwbouw)huis zo duurzaam mogelijk wilden hebben. Mijn man, gepromoveerd chemicus, en ik liepen tegen veel obstakels aan en onze passie voor duurzaamheidsoplossingen werd toen aangewakkerd.

Sinds wanneer ben je lid van D66?
Ik ben lang geleden lid geweest van de Jonge Democraten en heb toen zelfs in het Landelijk Bestuur gezeten in 2003. Mijn moeder is fractievoorzitter geweest van D66 in de gemeente Weesp, dus het D66 gedachtegoed heb ik van jongs af aan meegekregen. Ik heb mijn D66 lidmaatschap opgezegd om diverse redenen en ben toen lang geen lid geweest. In 2015 besloot ik om weer lid te worden.

Wat maakt dat jij je verbonden voelt met D66?
Wat mij altijd aan heeft getrokken in D66 is het sociaal liberaal gedachtegoed. Redelijk, pragmatisch en sociaal met veel oog voor de individuele vrijheid van mensen in de samenleving. Als je op basis van nieuwe inzichten tot andere gedachten of conclusies komt, dan vind ik dat juist getuigen van wijsheid. Een discussie met andere D66-ers is altijd respectvol, zelfs al sta je inhoudelijk tegenover elkaar. Aan de ene kant vind ik het jammer dat D66 vrijwel uitsluitend uit hoogopgeleide mensen bestaat, aan de andere kant moet ik eerlijk bekennen dat ik me daar juist ook prettig bij voel.

Waar zet jij je voor in binnen onze vereniging?
Ik zit in de landelijke Werkgroep Energie en Klimaat en ook ben ik sinds begin dit jaar aangesloten bij de themagroep D66 Duurzaam Rotterdam. 

Door de zoektocht en het onderzoek naar duurzame alternatieven die ik samen met mijn man Alexander Deutman (zie ook zijn vlog-reeks over de transitie op Youtube, Alex Energietransitie) heb doorgemaakt, zijn we tot de conclusie gekomen dat als we de enorme opgave voor de energietransitie serieus willen nemen en we daadwerkelijk naar 95% CO2-reductie in 2050 toe willen, dat we dan alle opties moeten aangrijpen om tot die CO2-reductie te komen, dus zon, wind, waterstof PLUS kernenergie, CCS en zon-energie oplossingen buiten Nederland. Er is geen enkel land ter wereld dat een nagenoeg CO2-neutrale economie heeft met louter wind- en zonenergie en opslag. Het is niet realistisch om te denken dat dat kan. Frankrijk heeft bijvoorbeeld veel minder CO2 uitstoot dan Duitsland met haar Energiewende. Het lijkt er zelfs op dat Duitsland van de CO2 reductie doelen voor 2050 af wil. Waarom zouden we dan Duitsland achterna moeten gaan? D66 zou kernenergie en CCS, naast andere duurzame alternatieven serieus moeten nemen, in lijn met de pragmatische en realistisch inslag die ik van D66 gewend ben. 

Wat wil jij delen?

Ik vind de opmars van Forum voor Democratie zorgelijk, maar de angst van de FvD stemmers over de dure klimaatmaatregelen snap ik wel. Ik ben ervan overtuigd dat we met (overheidsgefinancierde) kerncentrales veel wind uit de zeilen van FvD kunnen halen en ook nog onze klimaatdoelstellingen kunnen halen op een betaalbare manier. 

In mijn eigen zoektocht naar duurzame alternatieven, ben ik tot de conclusie gekomen dat er heel veel misconcepties zijn over kernenergie. Ja, natuurlijk was Tsjernobyl een verschrikkelijke ramp, maar daar hebben we juist veel van geleerd. Zo’n soort ramp komt niet meer voor, omdat dat soort reactoren niet meer wordt gemaakt. En bovendien, kijk bijvoorbeeld naar de Bhopal ramp in 1984. Bijna 4000 doden en 500.000 mensen blootgesteld aan een verschrikkelijk gas door een ramp in een pesticide fabriek. Toen hebben we ook niet gezegd, nou laten we dan maar nooit meer pesticiden maken. Ook over kernafval is veel misconceptie, alleen gaat de uitweiding daarvan te ver voor dit interview. 

Wie nodig jij uit voor in de volgende nieuwsbrief 

Ik zou voor de volgende nieuwsbrief graag Rik van Berkel willen uitnodigen.

Laatst gewijzigd op 4 april 2019