Steun ons en help Nederland vooruit

Maak kennis met …

‘Welke Rotterdammert wakkert mijn vuur weer aan?’

Deze week maken we kennis met Mart Roumen. Lees onder meer over de vooralsnog onbevredigende politieke zoektocht van een cliché yup in zijn nieuwe woonplaats. 

 

De Mart van zo’n zes jaar geleden zou de huidige frontaal hebben uitgelachen. De Mart van toen, een Jonge Democraat qua DNA, die wars is van conformisme, effectbejag en vooral burgerlijke berusting. Nachten debatteerde hij. Hij schreef vele duizenden en duizenden woorden in het ledenblad van zijn vereniging, interviewde politieke leiders van toen, bewonderde politieke dadendrang, had ontzettend veel spelplezier in het politieke handwerk en ook in ‘zijn’ vereniging. Een echt politiek dier. Nooit, maar dan ook nooit – onbespreekbaar – zou deze van freelanceopdracht naar feestje, naar vrijwilligerswerk hoppende Mart, vrede hebben met het voor hem dodelijke beeld van een koophuis, vaste baan, vriendje en – erger nog – de eerste tekenen van politieke berusting.

Tegelijkertijd zie ik mijn vriendje – voorzitter van de PvdA in een grote stad – dagelijks welhaast een rood hoofd krijgen van sociale onrecht of averechts werkende lokale besluiten. Soms zie ik in hem de Mart van zes jaar geleden. Ik kan niet ontkennen dat ik – en dat durf ik hem slecht te zeggen – stikjaloers ben op zijn beter gekalibreerde moreel kompas en veranderingsdrang. Een feest der herkenning, en een harde confrontatie met mijn huidige geringe eigen politieke inbreng.

Zie dit schrijven dus vooral ook als een politieke noodkreet, en wellicht een leerzaam inkijkje in de geest van een eind twintiger die net een appartement kocht in de mooiste stad van Nederland. En nu – als ik even niet oplet – wel vrede heb met een cliché yuppenbestaan van veel sporten, carrière maken, op vakantie gaan – en oké – vrijwilliger is bij de Kindertelefoon in Rotterdam voor spanning, spelplezier en maatschappelijk nut. Voor sommigen nog steeds een druk bestaan. Maar voor mij onbevredigend. Er ontbreekt één ding; de broodnodige peper, het vuur, het debat; politiek! Te vaak haal ik tot mijn eigen ergernis mijn schouders op bij politieke ontwikkelingen.

En dat ligt niet aan D66. Nu we met de komst van de vreselijk sympathieke landelijke voorganger Rob Jetten weer terug zijn waar we – in mijn wereldbeeld – horen; uiterst progressief, ietwat links van het midden, internationaal georiënteerd, gericht op samenwerking en pragmatisch waar nodig. En zeker niet aan D66 Rotterdam, waarbij van een afstandje Elene Walgenbach en Chantal Zeegers met aanstekelijk enthousiasme hun plannen voor het voetlicht weten te brengen.

Oké. Al schrijvend word ik steeds enthousiaster. Misschien is het vuur nog niet helemaal gedoofd en moet ik zelf wat actie ondernemen. Zijn er wellicht onder jullie nog D66’ers die zin hebben om zij aan zij met deze ietwat onbesuisde en druistige nieuwe Rotterdammer de voor mij oude tijden te doen laten herleven? Dan is het toch misschien geen politieke noodkreet, maar een uitgestoken hand. Welke Rotterdammert wakkert mijn vuur definitief aan?

Ik draag het stokje voor de volgende maand over aan Kevin Brongers.

Mart Roumen (28) werkt fulltime voor Ziggo Sport als marketeer, en is freelancepresentator.

2010: Lid van Jonge Democraten & D66
2012: Actief bij Jonge Democraten
2013: Voorzitter D66 Diemen & Hoofdredacteur ledenblad JD

 

 

Laatst gewijzigd op 2 oktober 2019