Steun ons en help Nederland vooruit

Maak kennis met …

Het is een tijdje stil geweest in de rubriek ‘Maak kennis met…’, maar we trappen het nieuwe politieke seizoen af met een kennismaken met Rik van Berkel.

Wie ben je?

Mijn naam is Rik van Berkel. Ik woon nu sinds 4 jaar in Rotterdam, deze stad is fantastisch. Daarvoor was ik student in Groningen. Hier heb ik in 2013 mijn bachelor Bouwkunde en de masters Stedelijke planning en Geografie afgerond. Toen startte mijn werkzame leven.

Eerst als Projectadviseur in het aardbevingsteam bij de NAM waar ik advies gaf aan particulieren en aannemers over hoe tot aardbevingsbestendigere nieuwbouw te komen. Daarna, na een jaar, als Projectmanager bij een ondernemersvereniging in de technologiesector (FME). In mijn werk beweeg ik me tussen ondernemers en technologie enerzijds en beleid en politiek anderzijds. Ondertussen ben ik binnen FME verantwoordelijk voor het domein gebouwde omgeving en houd ik mij bezig met de verduurzamingsopgave. Ik doe aan belangenbehartiging en zet concrete pilotprojecten op samen met ondernemers en de overheid.

De verhuizing van Groningen naar Rotterdam was overigens niet (alleen) vanwege werk, maar ook vanwege een andere bekende binnen deze club, namelijk Elene Walgenbach. We wonen samen op de Nieuwe Binnenweg. Tot slot ben ik paar maanden terug begonnen met beachvolleybal op Scheveningen en ik mag graag met vrienden op stap gaan of naar een tentoonstelling in een museum, moderne kunst meestal.

Sinds wanneer ben je lid van D66?

Ik ben lid geworden van zowel de Jonge Democraten (JD) als D66 in 2011. In eerste instantie wilde ik enkel van de JD lid worden, tot ik als arme student erachter kwam dat het combilidmaatschap goedkoper was. Dit bleek een goede keuze.

Wat maakt dat jij je verbonden voelt met D66?

Voor mij is de vrijzinnige agenda erg belangrijk. Het idee dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Daarin onderscheid D66 zich wat mij betreft het meest van andere partijen. Zichtbaar op thema’s rondom emancipatie van bijvoorbeeld vrouwen en vluchtelingen, LGBTI-community, regulering/legalisering van drugs en medische ethiek. Dit zijn ook onderwerpen waar ik, door veel met andere JD’ers en D66’ers erover te praten, meer geleerd heb. Dit heeft mij verrijkt t.o.v. de meer economische vraagstukken en het thema duurzaamheid, waar ik mij altijd al mee bezig hield. Het verrijkt omdat het gaat over dingen die mensen direct en heftig kunnen raken.

Sinds Rob Jetten aan het roer staat is er meer focus op duurzaamheid. Dit had wat mij betreft eerder gemogen, aangezien het wat mij betreft het grootste maatschappelijke vraagstuk is waar we mee aan de slag moeten. Het is nu het moment waarin we van grote woorden en ambities moeten overschakelen op concrete maatregelen. Goed dat de ambitie is vastgelegd in de Klimaatwet. Deze wet had wat mij betreft bindender moeten zijn, maar goed breed draagvlak in de Kamer is ook niet onbelangrijk. Nu moeten we van “NL moet de wereldwijde klimaatkampioen worden”  en “Wij staan voor een ambitieus Klimaatakkoord.”  naar “We gaan ervoor zorgen dat deze en deze maatregel uit het Klimaatakkoord op tijd worden in- en uitgevoerd, want dat levert zoveel CO2-besparing op.”

Waar zet jij je voor in binnen onze afdeling/vereniging/gedachtengoed?

In het begin ben ik enkel bij de JD actief geworden. Eerst in het afdelingsbestuur in Groningen en daarna als trekker van de landelijke werkgroep Ruimte & Mobiliteit. Na mijn studententijd even een tijdje minder politiek gedaan vanwege mijn eerste baan. Nu heb ik weer meer ruimte in de agenda en zet ik mij in op het gebied van duurzaamheid. Zo ben ik actief in de Rotterdamse werkgroep duurzaamheid en ben ik sinds kort sectorlead Gebouwde omgeving bij Klimaat- en Energie Koepel (KEK). KEK is een denktank voor young professionals die zich bezig houden – veelal werkzaam bij organisaties die meeonderhandeld hebben bij het Klimaatakkoord – met klimaat- en energievraagstukken.

Wat moeten andere leden weten/wat wil jij delen?

Afgelopen week was ik met vrienden op het Griekse eiland Paros. Op scooters gingen we naar een bootje dat we hadden gehuurd. Ik ging onderuit met mijn scooter. Gelukkig alleen wat schaafwonden. Mijn vrienden hadden zo’n rotsvast vertrouwen in me, dat ze me als eerst weer achter het stuur van het bootje hebben gezet.

Wie nodig jij uit voor in de volgende nieuwsbrief?

Ik geef het stokje graag over aan D66-er fanatiek Feyenoord-fan en sinds kort ook Rotterdammert: Mart Roumen.

Laatst gewijzigd op 5 september 2019