Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Stadscongres: Rotterdam in Europa

Zaterdag, 18 mei 2019 in Rotterdam

Het stadscongres “Rotterdam in Europa” vindt plaats op 18 mei 2019 in Nivon Rotterdam, en is voor iedereen toegankelijk: ook niet-leden zijn van harte welkom!

Net vóór de Europese verkiezingen, op zaterdag 18 mei 2019, is ons stadscongres: “Rotterdam in Europa”. Ben je erbij?

Het programma

10.00-11.00 Nieuwe ledenbijeenkomst (voor iedereen die meer wil weten over D66 Rotterdam)

10.30-11.00 Inloop stadscongres

11.00-11.15 Opening

11.15-12.00 Sessieronde 1, keuze uit:

  • Workshop “Wat maakt een toespraak?”
  • In gesprek met: Raoul Boucke

12.00-12.30 Mini AAV D66 Rotterdam (verkiezing nieuwe secretaris en twee nieuwe bestuursleden)

12.30-14.00 Gezamenlijk flyeren en lunch

14.00-14.45 Keynote speech over de betekenis van de Europese Unie voor de stad Rotterdam door Mendeltje van Keulen

14.45-15.30 Sessieronde 2, keuze uit:

  • Panelgesprek “Hoe ziet de toekomst van de Rotterdamse haven eruit in het licht van de energietransitie?“
  • Panelgesprek “De diaspora: van Rotterdam tot Europa”

15.30-16.15 Sessieronde 3, keuze uit:

  • Gesprek “Privacy, en nu?”
  • Toekomst van Europa

16.15-16.30 Speech fractievoorzitter Chantal Zeegers

16.30-17.00 Afsluiting en borrel

Let op: Toegang is gratis, maar drankjes aan de bar zijn voor eigen rekening. Je kunt hier alleen met contant geld betalen.

De sessies in detail

Workshop “Wat maakt een toespraak”
Iedereen kent speeches die ons raken in het hart. Speeches die tot je grondslag weerklinken en die je zal blijven herinneren. Tijdens het stadscongres zal Boris van der Ham jullie meenemen via klassieke toespraken uit de wereldliteratuur. Als voormalig Kamerlid, opgeleid acteur aan de Toneelacademie Maastricht en schrijver van het boek ‘De Koning Kun Je Niet Spelen’ zal hij met de deelnemers aan de slag gaan. Aan het eind van de workshop zal je meer inzicht krijgen in de essenties van een goede toespraak. De kern is: wees eerlijk.

In gesprek met Raoul Boucke
Raoul Boucke staat op plaats 2 op de D66 lijst voor de EP-verkiezingen. Tijdens deze sessie zullen we onder leiding van Marco Voormolen met Raoul in gesprek gaan. Onderwerpen als duurzame landbouw, schonere industrie en circulaire economie zullen langskomen, maar ook alle onderwerpen waar jíj hem over wil bevragen.

Keynote speech Mendeltje van Keulen
Op 23 mei kunnen we weer naar de stembus. We mogen 26 Nederlandse kandidaten kiezen, die onze belangen mogen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Maar wat betekent de Europese Unie voor de stad Rotterdam? Wat doen Rotterdammers in de EU en wat kan de EU voor de mensen en bedrijven in de stad betekenen? Waarom lijkt “Brussel” soms ver weg en kunnen we daar wel grip op hebben?
Een korte, interactieve inleiding door dr. Mendeltje van Keulen, lector aan de Haagse Hogeschool onderzoeker en spreker over de werking van de Europese Unie in de praktijk.

Hoe ziet de toekomst van de Rotterdamse haven eruit in het licht van de energietransitie?
De Rotterdamse haven wordt ook wel de poort van Europa genoemd en levert een grote bijdrage aan onze welvaart en werkgelegenheid. Tegelijkertijd willen we ook de klimaatdoelstellingen van Parijs halen. Dit levert uitdagingen op. Hoe gaan we de energietransitie van de haven vormgeven? welke maatregelen zijn er nodig om de haven co2 neutraal te maken? En hoe werken partijen hierin samen? In een panelgesprek gaan Xander Japin (Havenbedrijf Roterdam), Arjan van Gils (wethouder met o.a. de portefeuille haven) en Bart Kuipers (senior onderzoeker haven economie aan de Erasmus universiteit)  met jullie in gesprek over de energietransitie van het Havenbedrijf.

De diaspora: van Rotterdam tot Europa
Samira Rafaela staat op plaats 3 van de D66 lijst voor de EP-verkiezingen en is oprichter van de ‘Young Diaspora Leaders’. Tijdens dit panelgesprek zullen we met, onder andere, Samira Rafaela en gemeenteraadslid Nadia Arsieni in gesprek gaan over de betekenis van de diaspora voor Rotterdam en Europa.

Privacy, en nu?
Sinds vorig jaar de AVG in werking is getreden, is privacy een actueler onderwerp gebleken dan ooit. “Wat doen wij met betrekking tot privacy zowel lokaal in de gemeente als op Europees vlak? En hoe zorgen wij ervoor dat multinationals niet ons privacy schenden, maar hoe zorgen we voor hetzelfde dat er geen misbruik wordt gemaakt van onze privacy op het lokale niveau van Rotterdam? Wat kan de EU doen en wat kan Rotterdam doen?” Dit zijn enkele van de vragen waarover gemeenteraadslid Ingrid van Wifferen en speechschrijver van Eurocommissaris Margrethe Vestager, Daniel Mes, met elkaar in gesprek gaan.

De toekomst van Europa
Milan Assies, werkzaam bij D66 internationaal en redactielid van de ‘idee’, het magazine van de Mr. Hans van Mierlo stichting, is samensteller van de recent uitgekomen interviewbundel “The Future of Europe”. In een interactieve sessie zal hij met ons praten over de uitdagingen waar de Europese Unie de komende jaren voor staat.

Aanmelden

U kunt zich via de link hieronder aanmelden, waarbij u tevens kunt aangeven of u gebruik wilt maken van de lunch.

Stadscongres 2019

    Je kunt meelunchen voor een bedrag van € 5,-. De lunch bestaat uit broodjes, beleg, fruit en natuurlijk is er ook wat te drinken.
  • Heb je een dieet, laat het weten. Indien het zeer specifiek is, neem dan even contact op met het bestuur.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

18 mei

11:00 uur (inloop vanaf 10:30 uur)

Nivon Rotterdam
Dirk Smitsstraat 76
3031 XE Rotterdam