Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

Filmavond ‘Studeren als rite de passage’ met stadspsycholoog Marina Meeuwisse.

Vrijdag, 05 april 2019 in Rotterdam

Vrijdag 5 april organiseren we een filmavond met stadspsycholoog Marina Meeuwisse. De film "Studeren als rite de passage" werd in 2017 op het IFFR vertoond en draait om de vraag hoe 31 van haar studenten omgaan met de verschillen tussen hun leven thuis, op straat en op school. Na afloop van de film is er de gebruikelijke maandborrel; ditmaal bij eetcafe Leuk.

In Moskee de Middenweg bekijken we de film ”Studeren als rite de passage” die de Rotterdamse docente en stadspsycholoog Marina Meeuwisse met 31 van haar studenten maakte. In de film laat ze studenten van de Hogeschool Rotterdam aan het woord over de vraag hoe zij omgaan met de verschillen tussen hun leven thuis, op straat en op school. Hierbij spreekt een schakering van studenten tot ons. Bij de Hogeschool Rotterdam is iedereen welkom en voelt dat ook zo, maar culturele verschillen zorgen nog voor ruis.

Zo horen we Kolijn (geboren in de ‘biblebelt’) vertellen over de afstand die bewoners van een provinciedorp voelen tot mensen met andere wortels en de noodzaak om die afstand te doorbreken. Nodig omdat we bijvoorbeeld Maritte horen uitleggen dat zij zich in de tram niet te uitbundig uit, omdat ze bang is dat ze een afkeurend label opgeplakt krijgt. Een gevoel dat ze deelt met Mazlum die constateert dat hij met zijn baardje en donkere uiterlijk altijd het gevoel heeft  1-0 achter te staan zodat hij eerst moet bewijzen dat hij ‘erbij’ hoort.

Pijnlijk ook de momenten waarop ‘de kloof’ heel wezenlijk wordt. Bijvoorbeeld als Zaki uitlegt dat hij weliswaar uit een oorlogsgebied komt, maar dat dat niet betekent dat het leven daar niet gewoon doorgaat: ‘Bij ons is het alleen zo dat je soms ’s morgens weg gaat en ’s avonds of verdwenen of dood bent.’

Opzet avond

  • Inloop vanaf 18:30 uur
  • Start film: 19:00 uur
  • De film duurt 40 minuten. Na afloop van de film zullen we met enkele vrijwilligers van Moskee de Middenweg en met (ex)studenten die meewerkten aan de film doorpraten over vraagstukken over identiteit, diversiteit, en samenleven. Hoe kijken in hierop terug en waar staan ze nu in het leven en de maatschappij?
  • Rond 20:15 ronden we de filmavond af en zijn we bij eetcafe Leuk welkom voor de maandborrel.

Het witte doek van deze avond is in de gebedszaal op de eerste verdieping van Moskee de Middenweg. Boven is ook de ruimte voor het aansluitende gesprek. Let op: er is geen lift aanwezig.

De film draaide in 2017 op het IFFR. De film is gemaakt door docent Marina Meeuwisse en laat studenten aan het woord over de vraag hoe zij omgaan met verschillen tussen hun leven thuis, op straat en in school.

filmfragment

Filmavond ‘Studeren als rite de passage’ met stadspsycholoog Marina Meeuwisse.

 

 

5 april

18:00 - 20:15

Moskee de Middenweg,
Kerdijkstraat 16,
3038 XE Rotterdam