Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 25 november 2021

Aan de slag met vernieuwing Centrale Bibliotheek!

De Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam wordt vernieuwd. Begin november zijn de ontwerpteams geselecteerd en de gemeente gaat aan de slag met stadsgesprekken met Rotterdammers: “Ik ben blij om te zien dat er veel belangstelling is voor de bibliotheek en dat we Rotterdammers actief gaan betrekken. Op naar de bibliotheek van de toekomst!” aldus wethouder Said Kasmi.

Ontwerpteams
Ontwerpteams konden zich de afgelopen tijd inschrijven voor de aanbesteding voor dit grote project. Uit de 22 (nationale en internationale) aanmeldingen zijn vijf ontwerpteams geselecteerd die vanaf vandaag elk starten met de eerste fase van een nieuw ontwerp voor de bieb: een schetsontwerp. Ook suggesties van Rotterdammers worden in de schetsontwerpen meegenomen. Na beoordeling door een commissie van interne en externe deskundigen zijn begin november de volgende vijf ontwerpteams geselecteerd:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company
  • Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns)

Wethouder Said Kasmi is enthousiast over het proces: “Mooi dat zoveel ontwerpteams uit binnen- en buitenland hun bijdrage willen leveren aan een vernieuwde bieb. Ik kijk uit naar de schetsontwerpen van de vijf ontwerpteams en ben heel benieuwd hoe de wensen van Rotterdammers daarin zijn meegenomen.”

Rotterdammers praten mee
Naar een voorstel van D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers om Rotterdammers meer te betrekken bij grote projecten in de stad, kunnen mensen hun suggesties meegeven aan de ontwerpteams. In december starten er zogeheten stadsgesprekken met bewoners, zowel online als op meerdere locaties in de stad.

“Dit gaat om grote ontwikkelingen in de stad, die alle Rotterdammers aangaan”, aldus Chantal. De gesprekken in een publiek toegankelijke setting levert volgens haar daarmee ook de nodige reuring op voor dit soort grote projecten. “Wat mij betreft doen we dit met alle grote projecten in de stad. Het gesprek aangaan met bewoners, ondernemers, de gemeente, bezoekers en professionals. Een podium bieden aan het gesprek dat mensen thuis voeren.”

De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 te zien in de Centrale Bibliotheek. Reacties van Rotterdammers worden ook meegegeven aan de beoordelingscommissie. Die commissie kiest uiteindelijk het winnende schetsontwerp. Het ontwerpteam gaat daarna het voorlopig ontwerp maken en uitwerken, waarna een definitief ontwerp volgt. De start van de bouw vindt, als alles volgens plan verloopt, plaats vanaf 2025.

Grote renovatie
De huidige Centrale Bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna 40 jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom grootschalig gerenoveerd. Het pand is technisch gedateerd en past niet meer bij een moderne bibliotheek, die voor Rotterdammers een centrale plek moet zijn waar alle bibliotheekfuncties samenkomen. Ook wordt het gebouw technisch vernieuwd en verduurzaamd en worden de buitenruimte en de aansluiting op de binnenstad beter.

Duurzaam
Het gebouw (25.000 vierkante meter) wordt hergebruikt en opnieuw en duurzaam opgebouwd. De entree, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd. In de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen. Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor een periode van ongeveer drie jaar naar tijdelijke huisvesting. Het project is naar verwachting eind 2028 klaar.