Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 september 2021

Rotterdam verlengt noodsteun aan de cultuursector tot eind dit jaar

Het gaat om 4 miljoen euro voor gesubsidieerde en private culturele organisaties en ondernemingen.

Oproep aan het kabinet
Cultuurwethouder Said Kasmi maakt zich zorgen om de cultuursector in Rotterdam als het steunpakket van het Rijk zou stoppen op 1 oktober: “Het eind van de crisis is in zicht, maarde pijn is daarmee niet weg. Het stoppen van steun komt echt te vroeg.” Hij riep daarom eerder deze maand samen met de wethouders van Amsterdam, Utrecht en Den Haag het kabinet op om de steun niet te stoppen.

“Als gemeenten kunnen we deze enorme verliezen niet compenseren en ook niet alleen het herstel op gang brengen. Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om nu geen actie te ondernemen,” aldus Said.

Verlengen
Met name niet-gesubsidieerde instellingen en makers worden geraakt als het laatste steunpakket op 1 oktober afloopt. Daarom is er besloten om de steun in Rotterdam te verlengen. Tot eind 2021 gaat er drie miljoen euro naar gesubsidieerde culturele organisaties en een miljoen euro naar private culturele organisaties. In 2020 ging er al tien miljoen euro naar de culturele sector in Rotterdam.

Noodzakelijk
Hoewel de economie volgens het CPB weer aantrekt, is de culturele sector nog niet op het niveau van voor de crisis. Hierdoor is het volgens Kasmi noodzakelijk dat de steunpakketten voor deze sector vooralsnog blijven bestaan. “We hebben de afgelopen anderhalf jaar miljoenen in de culturele sector gestoken, maar we kunnen ons niet veroorloven dat in het zicht van de haven alsnog instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten door het uitblijven van steun van het Rijk. Wat nu verloren gaat, komt de komende jaren niet terug.”