Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 26 mei 2021

Rotterdam kijkt terug op geslaagd ESF!

Het zit erop! Het Eurovisie Songfestival was een welverdiend feestje voor Rotterdam, dat bijna twee jaar lang uitkeek naar het internationale muziekspektakel. Cultuurwethouder Said Kasmi is trots op wat er bereikt is: “We zijn er als stad in geslaagd om te laten zien wat mogelijk is in deze tijd.” 

Show
Het regent lof voor de organisatie. De geweldige productie, acts van wereldklasse en ontzettend sterke presentatoren zorgden voor een avond om nooit te vergeten. De fans die aanwezig waren bij het Songfestival reageerden uitgelaten op de show. Volgens Kasmi is het lange wachten niet voor niets geweest: “Het was echt een spectaculaire show. We hebben de slogan Open Up in het leven geroepen om de acceptatie voor andere mensen, ideeën en muziek te versterken. Nu staat het ook voor iets heel anders: het opengooien van de samenleving na een bittere coronacrisis.”

Spotlights
In de finale van het grootste muziekfestijn ter wereld stond Rotterdam volop in de schijnwerpers met prachtige beelden van onder andere Hotel New York, het Depot Boijmans Van Beuningen, de Maassilo en de iconische Erasmusbrug in de hoofdrol. Ook de eerste online Eurovision Village werd succesvol gelanceerd met een spectaculaire openingsact van DJ Afrojack op de Hef. D66-raadslid Elene Walgenbach reageert trots op de hele sfeer: “De hele wereld heeft kunnen zien waar we als Rotterdam toe in staat zijn, daar ben ik ontzettend trots op.”

Gevoel van trots
Het gevoel van trots is ook wat overheerst bij de Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi:Ik kijk heel tevreden terug op een prachtig en succesvol Eurovisie Songfestival. Rotterdam heeft zich van zijn beste kant laten zien; wereldwijd stond onze stad in de schijnwerpers. Daar plukt de stad ook op de lange termijn de vruchten van. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. En veel dank aan de vele Rotterdammers die dit evenementen op vele creatieve manieren zo enthousiast hebben meegevierd.”

Publiek
Een mooie opsteker was dat het evenement uiteindelijk toch met publiek kon worden gehouden. Na 14 maanden evenementen zonder publiek, was afgelopen week een mijlpaal, op vele vlakken. En dat was te merken ook. Niet alleen de vreugde onder het publiek was groot, ook voor de artiesten was de opluchting groot. Sommigen waren er zichtbaar ontroerd door of toonden zich juist extatisch blij dat ze weer zongen voor publiek. Per show betraden ongeveer 3.500 bezoekers de zaal, waarmee het songfestival in een week tijd alsnog ruim 30.000 bezoekers ontving. 

Feest voor iedereen
Met het online Rotterdamse Stadsprogramma en de actie ‘Celebrate Together’ werd het Songfestival de afgelopen periode bovendien alsnog een feest voor vele Rotterdammers. Ruim 2.500 Rotterdammers met een kleine portemonnee beleefden dankzij deze actie het Songfestival in eigen stad. Meer dan 50 Rotterdamse organisaties en culturele instellingen deden mee met het online Stadsprogramma. Ook horecagelegenheden, ondernemers, scholen en onderwijsinstellingen sloten aan. Zes Rotterdamse markten en 25 winkelstraten werden in Songfestivalsfeer aangekleed en tientallen studenten hielpen mee achter de schermen.