Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 november 2020

Kandidatenlijst van D66 – TK2021

De kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen (D66) vind je op de lijst hieronder!

De Rotterdammers op de kandidatenlijst van D66 stellen zich graag aan je voor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is je naam, leeftijd en waar ben je woonachtig?

Joan Nunnely, 51 jaar en woonachtig in Rotterdam-Zuid

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Wandelen, koken en vooral lekker hangen met de kids

Sinds wanneer ben je lid van D66 en wat heb je allemaal voor de partij gedaan?

Ik ben lid sinds 2012

2017-2020: Bestuurslid D66 Landelijk, Portefeuille Opleiding & Talentontwikkeling;

2017-2019: Voorzitter Els Borst Netwerk;

2018: Initiator D66 Academie;

2018-2019: Coördinator Driebergen;

2017: Wethouders Commissie Amsterdam (WAC);

2015-2020: Landelijke Talentencommissie D66;

2015-2019: Assessor Driebergen;

2014, Stemadvies Commissie, D66 Zuid-Holland (SAC);

2014-2017: Initiator Diversiteitsnetwerk;

2013-2017: Bestuurslid D66 Rotterdam;

2012-2017: Coördinator Masterclasses Zuid-Holland.

Wat is volgens jou de beste/leukste manier van campagne voeren?

Vooral in contact zijn mensen, maar dat is in deze tijd erg lasting. Dus veel in contact met het thuisfront, familie over politiek

Hoe wil je campagne gaan voeren in de aankomende maanden (tot maart)?

Veel digitale events organiseren, veel social media, bussen, in gesprek met studenten en ondernemers via insta live.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021?

“De politiek moet herkenbaar, verbindend en sociaal zijn voor iedereen. Daarom zoeken we naar persoonlijkheden die gemakkelijk contact maken en openstaan voor mensen en meningen, ook voor degenen die niet direct aangesloten zijn op “onze kring”. Dat voelde alsof het over mij ging.

Als D66-lid heb ik mij de afgelopen jaren ingezet voor een sterke vereniging en heb ik gebouwd aan meer diversiteit en inclusie binnen de partij. Als geen ander herken ik de wens van mensen met een andere culturele achtergrond om echt mee te kunnen doen. Tegelijkertijd ben ik verbonden met mensen en structuren in onze partij die dat graag waarmaken, maar nog te weinig weten hoe. Ik ben de bruggenbouwer tussen nieuw en gevestigd. Alleen als die goed samengaan hebben we een mooie toekomst.

Als zelfstandig ondernemer en bestuurder ben ik iemand die weet van aanpakken, een doener die vanuit gedrevenheid het verschil realiseert. Als landelijk bestuurslid van D66, de afdeling Rotterdam en commissielid van de landelijke talentencommissie heb ik een zichtbare bijdrage geleverd aan het versterken en het verbindende karakter van de partij.  Daarom zie ik hoe het nog veel beter kan.

De komende Tweede Kamer verkiezingen vinden plaats op een bijzonder moment. De dag 25 mei 2020 maakt dat ik nu naar voren stap. De gebeurtenissen rondom George Floyd en de daarmee ontstane maatschappelijke bewegingen in Nederland, hebben mij als mens, bestuurder en sociaal ondernemer geraakt. Als 51-jarige ondernemer, bestuurder en trotse moeder vertegenwoordig ik een belangrijk deel van de Nederlandse kiezers. De veelzijdigheid die ik heb opgedaan bij organisaties neem ik mee. In een team, kan ik een zichtbaar verschil voor D66 maken.

Met mijn ervaring kan ik slimme verbindingen leggen, met souplesse en stevigheid. Een ondernemer met een buitengewoon netwerk die niet wegkijkt, niet stil blijft maar vooral bouwt, met oog voor de medemens.

Wat zijn de drie belangrijkste speerpunten waar jij mee aan de slag zou willen in de Tweede Kamer?

Gelijke Rechten op de arbeidsmarkt e.a., Gelijke Kansen in het onderwijs e.a. en Gelijke Beloning op de arbeidsmarkt e.a.

Hypothetische vraag: als je 1 ding zou kunnen veranderen in Nederland (met een oneindig budget), wat zou het dan zijn?

Het is nu tijd om een goede en duidelijke campagne te starten waarbij we organisaties, vakbonden, werkgeversorganisatie bewust maken om een nieuwe strategie te omarmen en de groei- ontwikkeling monitor in te zetten als beleid om mensen op een gerichte manier te begeleiden naar een volgende stap in hun carrière of na de studie. Nederland telt meer dan 15.000 loopbaanadviseurs en 40.000 coaches die aan de hand van een talentenscan mensen kunnen helpen zichzelf opnieuw uit te vinden en zichzelf te bewegen naar de groene banen, het ‘nieuwe normaal’.

Wat denk je dat wij mee zouden moeten nemen/welke lessen kunnen wij leren van de corona crisis?

Een centraal in te richten groei- en ontwikkelplatform waar werkenden een persoonlijk talentprofiel krijgen met duidelijk inzicht in hun talenten, drijfveren en welke rollen daarbij het beste passen zou een goede aanpak zijn. Er ligt dan een stevig fundament om verdere ontwikkeling te bevorderen. Aan de hand van het inzicht over de profielen kunnen werkgevers samen met de werknemers stappen maken met focus waardoor aan de voorkant bij deze transitie gerichte investeringen kunnen worden ingezet. Op deze manier geven we toekomstige werkenden meer flexibiliteit mee. Verlaten we het denken in traditionele functies maar stappen we over naar rollen waarbij mensen op meerdere plekken inzetbaar zijn. Zo kunnen we pieken en dalen opvangen en komen mensen niet nodeloos werkeloos thuis te zitten. Daarnaast het belang om de regels aan de poort te vereenvoudigen om de diversiteit in organisaties te bevorderen vooral in de top!

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen? (life motto/ levensadvies/ levensles)

Maya Angelou zei ooit “om te weten waar je heen gaat, moet je weten waar je vandaan komt”.

Heb je zelf nog iets wat je graag zou willen vermelden?

De plek 33 op de lijst vind ik niet overeenkomen met mijn expertise, ervaring en passend in de tijdgeest. Daarom hoop ik via voorkeurstemmen alsnog in de kamer te komen. Het enthousiasme over Kamala Harris  voedt daarin mijn hoop. Ik zou het mooi vinden als de afdeling en de stad Rotterdam mij een duwtje kan geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is je naam, leeftijd en waar ben je woonachtig?

Mijn naam is Robin de Roon, 49 jaar en ik woon in Rotterdam-Kralingen-west.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Een biertje drinken en naar het voetbal kijken. Op vakantie gaan vind ik ook geen straf.

Sinds wanneer ben je lid van D66 en wat heb je allemaal voor de partij gedaan?

Ik ben lid sinds 1998 en heb verschillende dingen gedaan en functies bekleed: burgerraadslid van de gemeenteraadsfractie, deelraadslid in Kralingen-Crooswijk en fractievoorzitter, dagelijks bestuurder cluster-coördinator bij de Tweede Kamerfractie en gemeenteraadslid (2014-heden). Ook heb ik meegedaan aan verschillende campagnes.

Wat is volgens jou de beste/ leukste manier van campagne voeren?

Met elkaar ‘bussen’ en dan de kroeg in en ‘in gesprek’ gaan.

Hoe wil je campagne gaan voeren in de aankomende maanden (tot maart)?

Zie vorige vraag, alleen kunnen we nu even niet de kroeg in. Daarnaast digitaal, al vind ik dat niet het leukste.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021?

Omdat ik vind dat de onderwijspartij ook een docent uit het hoger onderwijs op de lijst moet hebben.

Wat zijn de belangrijkste speerpunten waar jij mee aan de slag zou willen in de Tweede Kamer?

Investeren in onderwijs en het ‘bewaken’ van de democratische rechtstaat.

Hypothetische vraag: als je 1 ding zou kunnen veranderen in Nederland (met een oneindig budget), wat zou het dan zijn?

Als het maar 1 ding zou zijn dan zou ik dat oneindige budget in het onderwijs en onderzoek investeren.

Wat denk je dat wij mee zouden moeten nemen/ welke lessen kunnen wij leren van de coronacrisis?

Laten we digitaal houden wat digitaal kan (in het kader van mobiliteit en duurzaamheid) en elkaar weer opzoeken waar het moet (sociaal en voor de economie).

Wat is de beste tip die je ooit op hebt gekregen (life motto/ levensadvies/ levensles)?

Maak je vooral druk om zaken waar je invloed op kunt uitoefenen.

Heb je zelf nog iets wat je graag zou willen vermelden?

Laten we hopen op een sterk D66 na de verkiezingen in maart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is je naam, leeftijd en waar ben je woonachtig?

Ik ben Laura Neijenhuis, 28 jaar oud en ik woon in de Esch met een prachtig uitzicht over de Maas, Rotterdam en Capelle.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Als scout ben ik opgegroeid met een liefde voor natuur. Het liefst ga ik in het weekend met een tentje kamperen in de bossen of de bergen. ’s Avonds lekker rond een kampvuurtje zitten, kletsen met vrienden en als je het dan koud krijgt fijn in je warme kleine tentje kruipen. Dat vind ik echt genieten!

Sinds wanneer ben je lid van D66 en wat heb je allemaal voor de partij gedaan?

Ik ben sinds januari 2014 lid van D66 en de Jonge Democraten. Mijn eerste activiteit weet ik nog goed, omdat ik me had opgegeven als delegatielid voor het congres van IFLRY (the International Federation of Liberal Youth) in Kiev. Terwijl ik nog niemand kende ben ik op het vliegtuig gestapt en in een wereld terecht gekomen waar ik me vervolgens jaren met plezier heb ingezet. Als delegatielid naar IFLRY en LYMEC (the European Liberal Youth), later als Internationaal Secretaris in het landelijk bestuur bij de JD, maar ook als Programme Manager Gender Equality bij IFLRY en in het bestuur van FEMDEM (hét vrouwennetwerk van de JD).

Naast binnen de jongerenorganisatie(s) ben ik ook vrij snel actief geworden bij D66, eerst in Gelderland tijdens PS15. Toen schreef ik mee aan het verkiezingsprogramma, was ik campagnecoördinator social media en website, en werd ik vervolgens ook nog een kandidaat (plekje 15). Nadat ik in Zuid-Holland ben komen wonen ben ik me ook hier voor de provinciale fractie in gaan zetten. Als duo-campagneleider en natuurlijk als kandidaat (plekje 8). Het was voor mij een supergrote eer om met ruim 8.000 stemmen een voorkeurszetel te bemachtigen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland! Nu houd ik me bezig met energie (en het warmtedossier), milieu, cultuur en erfgoed, internationale samenwerking en jongerenparticipatie. Deze week komt mijn initiatiefvoorstel in PS voor het instellen van een jongerenraad, dus heel benieuwd naar dit debat!

Wat is volgens jou de beste/leukste manier van campagne voeren?

Het allerleukste vind ik om de goede gesprekken te voeren met mensen, juist degenen die (nog) niet op D66 stemmen. Want door te luisteren en ideeën uit te wisselen komen we allemaal verder. Die gesprekken ontstaan soms tijdens het canvassen, of in de kroeg/op locatie na een debat, maar ook aan de voordeur. Het wordt dit jaar nog een hele uitdaging om die gesprekken digitaal of op anderhalve meter tot stand te brengen!

Hoe wil je campagne gaan voeren in de aankomende maanden (tot maart)?

Ik wil met name richten op jongeren, door bijvoorbeeld mee te doen aan (digitale) jongeren- of studentendebatten, actief en zichtbaar te zijn op social media, en verder de afdeling te steunen waar het kan!

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021?

Ik vind het belangrijk dat meer (jonge) vrouwen hun stem laten horen en een plek aan tafel claimen. Dat zie je gelukkig steeds meer gebeuren, maar er blijft een ondervertegenwoordiging bestaan. Daarom heb ik er voor gekozen om het goede voorbeeld te geven. Bovendien vind ik dat ik wat bij te dragen heb aan de Nederlandse politiek, vanuit mijn kennis en ervaring rondom (jongeren-)participatie, energie en duurzaamheid, en ruimtelijk beleid zoals de Omgevingswet. Ik wil bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen voor de grote opgaven van onze tijd, waarbij ieders mening er toe doet en wordt meegewogen in de keuzes die we maken.

Wat zijn de drie belangrijkste speerpunten waar jij mee aan de slag zou willen in de Tweede Kamer?

Om een betere wereld voor morgen te creëren, moeten we wat mij betreft vandaag aan de slag. Niet afwachten maar in actie komen. De grote opgaven van onze tijd wachten niet op ons, of we het nu over het klimaat of sociale ongelijkheid hebben. Daarvoor moeten we onze stem laten horen en werken aan integrale oplossingen. Daar wil ik als Tweede Kamerlid aan bijdragen.

  • Door echt werk te maken van actieve participatie van jongeren in beleidsvorming. Zodat beleid beter aansluit bij hen.
  • Door een gezonde, duurzame, toegankelijke en fijne leefomgeving te realiseren voor iedereen. Zodat voor niemand de drempel te hoog is om in hun volle kracht mee te doen aan de maatschappij.
  • En door te streven naar gelijkwaardige kansen voor iedereen. Een maatschappij waarin ieders gender, seksualiteit en afkomst een verrijking is. Waar iedereen een leven lang kan leren.

Hypothetische vraag: als je 1 ding zou kunnen veranderen in Nederland (met een oneindig budget), wat zou het dan zijn?

Dan zou ik per direct zorgen dat onze leefomgeving echt gezond is! Dat elke Nederlander schone lucht inademt, en schoon water en bodem gegarandeerd zijn. Dat betekent dus dat we ontzettend veel veranderingen versneld doorvoeren, zoals de mobiliteitstransitie, energietransitie, landbouwtransitie en noem maar op. Als we dat toch in 1 keer zouden kunnen realiseren…

Wat denk je dat wij mee zouden moeten nemen/welke lessen kunnen wij leren van de corona crisis?

Meer ruimte en tijd om voor jezelf te kiezen en aan zelfontplooiing te doen. Maar tegelijkertijd ook de hernieuwde waardering voor het menselijk contact, de gezellige borrels of het kletsen bij de koffieautomaat bij collega’s. En dat we een beetje naar elkaar om blijven kijken en aandacht hebben voor elkaars en onze eigen mentale gezondheid.

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen? (life motto/ levensadvies/ levensles)

“Vaak ben je te bang” is een beetje mijn motto geworden. Het is zelfs een beetje als grapje geworden tot iets wat ik bijna dagelijks zeg, ook bijvoorbeeld tijdens het gamen (midden tussen de vijanden landen? “Ach, vaak ben je te bang”). Maar er zit echt een belangrijke kern in: Vaak ben je zelf de grootste drempel om je doelen te bereiken of de dingen te doen die je graag wilt doen. Als we allemaal een beetje meer durven, worden we denk ik echt gelukkiger en halen we er meer voldoening uit. Daarom vind ik ook jezelf uitdagen en een leven lang blijven leren zo belangrijk!

Heb je zelf nog iets wat je graag zou willen vermelden?

Ik heb ontzettend veel zin om van deze campagne samen met jullie allemaal een succes te maken! Heb je vragen of wil je eens verder kletsen dan schroom niet om me te appen/DM’en/mailen. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is je naam, leeftijd en waar ben je woonachtig?

Raoul Boucke, 45 jaar, Rotterdam, Delfshaven

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Hardlopen, Koken en Reizen. Al doe ik nu vooral het liefst lange wandelingen door West als ik daar de tijd voor heb.

Sinds wanneer ben je lid van D66 en wat heb je allemaal voor de partij gedaan?

Ik werd lid van D66 in 2002 net nadat ik Nederlander werd. Maar D66 had eigenlijk al vanaf ik in 1993 vanuit Suriname naar Nederland kwam mijn aandacht. De wijze waarop Hans van Mierlo de rol van kingmaker speelde om het eerste Paarse kabinet te maken, vond ik ongelooflijk knap.

De afgelopen jaren heb ik vele landelijke congressen mogen voorzitten, ben ik voorzitter van de mooie en levendige afdeling D66 België en Luxemburg geweest en mocht ik tot tweemaal toe kandidaat zijn voor de Europese verkiezingen (in 2014 op plek 5 en in 2019 op plek 2). En nu dus een eervolle plek 10 op de lijst voor de Tweede Kamer!

Wat is volgens jou de beste/leukste manier van campagne voeren?

1 op 1 gesprekken tijdens het canvassen of om 7.15 op Rotterdam CS J. Het mooiste is het wanneer je mensen toch over de streep weet te trekken om voor D66 te stemmen. Dan weet je dat je echt een verschil maakt!

Hoe wil je campagne gaan voeren in de aankomende maanden (tot maart)?

Het is een gekke tijd. Maar campagne voeren is vooral creatief zijn. Ik ben helemaal niet “tech saffy” maar ik zal het na deze campagne wel zijn. Veel social media, veel virtuele huiskamerbijeenkomsten want direct contact werkt toch het beste. Ik vind het belangrijk dat wij zoveel mogelijk kiezers naar de stembus krijgen. Ook mensen die denken dat de politiek niet over hen gaat. Want juist nu in deze crisis is het belangrijk dat mensen betrokken zijn en meebeslissen over wie hen het beste uit de crisis kan leiden.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021?

Om de klimaatcrisis aan te pakken. We hebben steeds minder tijd en er moet nog veel gebeuren. Daar wil ik mijn schouders onder zetten. Ik wil bouwen aan een Nederland dat draait op een duurzame economie waarin iedereen kan wonen, zich kan verplaatsen, kan recreëren en een goede boterham kan verdienen. Dat vraagt om investeringen en innovatieve oplossingen. En ja, wij kunnen het!

Wat zijn de drie belangrijkste speerpunten waar jij mee aan de slag zou willen in de Tweede Kamer?

  • We bouwen 1 miljoen huizen tot 2030 en doen dat duurzaam.
  • We maken een keiharde wettelijke afspraak dat wij schoner en waar het kan, minder gaan vliegen.
  • We brengen het klimaatbeleid dichter bij mensen. Dat doen wij door een burgerplatform te laten meedenken over de keuzes die er gemaakt moeten worden.

Hypothetische vraag: als je 1 ding zou kunnen veranderen in Nederland (met een oneindig budget), wat zou het dan zijn?

Elektrisch rijden in heel Nederland, en in de binnensteden zien we nauwelijks nog auto’s in het straatbeeld! In plaats daarvan groen, groen groen! Het zijn er 3, sorry!

Wat denk je dat wij mee zouden moeten nemen/welke lessen kunnen wij leren van de corona crisis?

Dat wij een grote prijs betalen voor onze drang naar alsmaar meer efficiency. De menselijke maat moet terug. In de zorg, in het onderwijs, en in het gehele openbaar bestuur. Ambtenaren moeten niet vanaf hun computer oordelen over mensen hun situatie. Zij moeten erop uit gaan, met mensen in gesprek, zodat zij een goede inkijk in mensen hun situatie krijgen.

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen? (life motto/ levensadvies/ levensles)

Wat je ook doet, welke avontuur je ook aangaat, zorg ervoor dat je er ook lol aan beleeft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is je naam, leeftijd en waar ben je woonachtig?

Mijn naam is Salima Belhaj, ben 42 jaar en woon in Rotterdam (Overschie). Ik woon al ruim 20 jaar in Rotterdam en heb vele jaren in Noord gewoond, een tijdje in Delfshaven en nu geniet ik van de charme van Overschie.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Ik hou van kunst en cultuur, festivals, lezen, sporten, koken, en dineren met vrienden. Op dit moment ben ik in mijn vrije tijd met name aan het wandelen. Ik ben in oktober begonnen met het lopen van het Pieterpad (in etappes). Dat vind ik echt genieten; hoofd leegmaken, uren in de buitenlucht zijn en genieten van de prachtige natuur.

Sinds wanneer ben je lid van D66 en wat heb je allemaal voor de partij gedaan?

Ik ben lid sinds 2001. En wat ik allemaal heb gedaan? Heb je evenJ. Ik ben een echte politieke stapellaar. Ik heb in het afdelingsbestuur gezeten en heb deelgenomen aan verkiezingsprogrammacommissies en campagneteams. Ook heb ik, bijna 15 jaar geleden, o.a. samen met anderen de Jonge Democraten in Rotterdam weer opgebouwd en heb in het landelijk bestuur gezeten van de Jonge Democraten als secretaris politiek. Ook ben ik tussen 2008 en 2016 twee keer lijstrekker en fractievoorzitter geweest voor D66 Rotterdam. Verder heb ik de afgelopen 20 jaar veel fantastische D66’ers ontmoet tijdens de talloze campagnes.

Wat is volgens jou de beste/leukste manier van campagne voeren?                           

De straat op met D66’ers en flyeren, gesprekken voeren met mensen over van alles en nog wat. Ook vind ik de kleine zaaltjes waar het debat verhit eraan toe kan gaan, nog steeds enorm leuk.

Hoe wil je campagne gaan voeren in de aankomende maanden (tot maart)?

Dat is een zoektocht maar ik denk met name (online) verkiezingsdebatten, bussen, flyeren, maar ook kleine online sessies om met mensen in gesprek te zijn en ze te overtuigen om op D66 te stemmen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021?

Na 20 jaar lidmaatschap van D66, met mijn jarenlange lokale Rotterdamse en nationale politieke ervaring van de afgelopen vijf jaar als lid van de Tweede kamer voor D66, heb ik mezelf in volle overtuiging wederom kandidaat gesteld als lid van de Tweede Kamer. De afgelopen jaren heb ik mij met name politiek ingezet voor internationaal buitenlands veiligheids- en defensiebeleid voor D66. Dit omdat in mijn optiek vrijheid en democratie, hand in hand gaan met het hebben van vrede en veiligheid. Mede door de enorme geopolitieke ontwikkelingen heb ik dan ook allerminst stil gezeten. Ik heb me o.a. ingezet voor meer transparantie bij militaire missies, rechten voor Afghaanse tolken en voor meer diversiteit bij de krijgsmacht. Ook heb ik een initiatiefnota ingediend in het parlement voor een duurzame energiestrategie voor de krijgsmacht, alsmede een initiatiefnota met een visie op Europees defensie- en veiligheidsbeleid en een strategie voor het realiseren van een Europese krijgsmacht. Daarnaast was ik afgelopen twee jaar woordvoerder voor kunst en cultuur. Door mijn jarenlange ervaring in de culturele sector en mijn liefde voor kunst en cultuur heb ik me gepassioneerd ingezet om meer erkenning, waardering en middelen voor cultuur te realiseren. Ik ben er trots op dat dit gelukt is! Dit uiteraard in samenwerking met vele D66 collega-politici en leden die ook streden voor het beschermen en behouden van kunst en cultuur. Om die strijd nog beter te kunnen voeren, is mijn missie voor de komende jaren het realiseren van een gezamenlijke strategie voor meer draagvlak en meer intrinsieke loyaliteit van Nederland met kunst en cultuur. Ik ben veel mensen dankbaar voor de steun die ik de afgelopen jaren heb mogen ervaren. Ik hoop dan ook op voortzetting van die steun en stemmen om verder te mogen gaan met mijn werk voor eenieder die mij nodig heeft, in Nederland en de wereld.

Wat zijn de drie belangrijkste speerpunten waar jij mee aan de slag zou willen in de Tweede Kamer?

Qua beleidsonderwerpen zijn dat Kunst en Cultuur en buitenlands veiligheids-en defensiebeleid. Als het gaat over de wijze van politiek bedrijven heb ik in mijn tijd als politiek leider in Rotterdam geleerd dat beleid een papieren werkelijkheid kan zijn en dat de realiteit van mensen leidend moet zijn. De kinderopvangtoeslagaffaire (waar ik aan gewerkt heb als lid van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag) heeft zichtbaar gemaakt dat als je voorbij gaat aan mensen, je als overheid een monster wordt voor je eigen bewoners. Dat mag nooit meer gebeuren en vraagt van ons dat bij alles wat je doet, de mens het uitgangspunt moet zijn en dat leidend moet zijn, altijd.

Hypothetische vraag: als je 1 ding zou kunnen veranderen in Nederland (met een oneindig budget), wat zou het dan zijn?

Dan zou ik willen zorgen voor het allerbeste onderwijs van de hele wereld en elke euro daaraan besteden. Onderwijs is nog steeds de allerbeste manier om kansenongelijkheid te bestrijden en ik gun ieder kind en jongvolwassene de beste onderwijzers en het beste onderwijs. Ik heb zelf veel te danken aan het onderwijs waardoor ik veel kennis heb kunnen opdoen, met inspirerende docenten en allerlei activiteiten op school zoals toneel en sport. Ik denk dat het de hoogste vorm van beschaving is als de samenleving kiest voor investeren in jongeren en hun toekomst.

Wat denk je dat wij mee zouden moeten nemen/welke lessen kunnen wij leren van de coronacrisis?

Ondanks dat corona voor ons allemaal een grote verandering betekent en veel vraagt van ons, heb ik ook mogen zien hoeveel warmte en liefde mensen hebben getoond in deze tijd, zoals het omkijken naar elkaar, elkaar helpen en het steunen van lokale ondernemers. Dit is denk ik echt wat we moeten vasthouden. In het gehaaste leven dat we leiden, is door de abrupte stilstand ook ineens ruimte gekomen om na te denken over hoe we leven. Uiteraard hoop ik dat mensen deze les meenemen, dat we o.a. door het zelf geven van thuisonderwijs ervaren hebben hoe belangrijk onderwijs is en dat we onze onderwijzers moeten waarderen voor het dagelijkse werk wat ze doen voor alle kinderen. Ook hoop ik dat het belang van een privé/werk balans meegenomen wordt. We werken zo hard en hebben het vaak zo druk dat we weleens voorbijlopen aan het belang van tijd voor onszelf en voor thuis, familie en vrienden. Laten we de tijd die we vrij willen houden en nodig hebben meenemen, ook als de coronacrisis voorbij is.

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen? (life motto/ levensadvies/ levensles)

Ik heb zoveel mooie wijsheden, adviezen en reflecties van verschillende mensen gekregen, dat kiezen moeilijk is. Die wijsheden bij elkaar opgeteld maken wel dat ze me ten goede komen in mijn politieke werk, maar ook in het dagelijks leven. Ik heb wel twee lijfspreuken. De eerste ‘Droom niet je leven, maar leef je dromen’ stimuleert me om elke dag door te gaan en te blijven geloven in de dromen die ik heb en me hiervoor in te zetten. Uiteraard is het mogen zijn van volksvertegenwoordiger een droom die uitgekomen is en die ik elke dag koester omdat ik als politica elke dag mensen kan helpen. Ik kan voor ze opkomen en ik kan werken aan hun toekomst zodat die beter wordt. Dit is wat ik het allerliefste doe. Mijn tweede levensmotto is ‘Geef(t) nooit op’. Zoals iedereen kun je tegenslagen ondervinden in het leven en die heb ik zeker ook gehad. Het motto om nooit op te geven stimuleert mij om me te realiseren dat soms iets anders loopt, maar dat je met geduld toch je doel kunt bereiken. Door te blijven doorzetten en niet op te geven kom je altijd een stap verder.

Heb je zelf nog iets wat je graag zou willen vermelden?

Ik realiseer me dat het een bijzondere tijd is voor ons allemaal. Ik hoop dat we elkaar de ruimte geven en steunen in het omgaan met veranderingen. Als we straks weer dingen mogen en fysiek vrij zijn, hoop ik van harte dat iedereen keuzes durft te maken. Geniet van het leven, maak keuzes die jouw gelukkig maken, kies om jezelf te mogen zijn, dat is echte vrijheid!