Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 september 2020

D66: Testen testen testen!

De coronacrisis woedt nog steeds door de Rotterdamse straten. In deze moeilijke tijd is het lastig vooruit te kijken en met maatregelen te komen die zowel de vrijheid van de burgers respecteren als de volksgezondheid beschermen. Maar er is iets dat bewezen helpt bij het terugdringen van een pandemie en dat is: testen testen testen!

Helaas leek in de zomer de capaciteit van de GGD niet op orde. Er waren niet genoeg mensen om bron- en contactonderzoek uit te voeren en mensen werden soms niet of pas na meerdere dagen gebeld met hun uitslag. Een slechte zaak aldus D66. Daarom hebben fractievoorzitter Chantal Zeegers en raadslid Ingrid van Wifferen navraag gedaan bij het Rotterdamse college (lees de vragen hier).

De benodigde toename in capaciteit bij de GGD bleek niet voorzien te zijn. De toename van nieuwe besmettingen kwam onverwachts en kwam volgens het college vooral omdat de 1,5 meter afstand niet overal gerespecteerd werd. Hierdoor waren er veel nieuwe besmettingen en moesten er veel mensen nagebeld worden in het bron- en contactonderzoek (BCO), wat de GGD veel capaciteit heeft gekost.

Inmiddels is de capaciteit bij de GGD in orde volgens het college, zowel voor testen als het BCO. Er wordt wel een kanttekening geplaatst door het college: als de besmettingen te hoog oplopen dan is het voor de GGD dweilen met de kraan open en heeft BCO geen zin. D66 maakt zich hier zorgen over want BCO is naast testen de basis voor het tegengaan van de pandemie. Ingrid: “Hopelijk was de tijdelijke stijging van de besmettingen een incident en komen we niet nog een keer in een situatie waarin Rotterdammers niet adequaat getest kunnen worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat vanuit de kant van de Rotterdammers ook respect is voor de basisregels.”

Een zeer ruimte meerderheid van de Rotterdamse raad heeft zich achter de vragen van D66 geschaard.