Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 7 september 2020

D66 kritisch over preventief fouilleren in Vroesenpark en Roel Langerakpark.

Preventief fouilleren is een vergaand middel om criminaliteit in de stad tegen te gaan. “Een middel met verregaande gevolgen voor de individuele vrijheden van Rotterdammers en waarbij we uiterst secuur moeten zijn bij de inzet ervan” aldus D66-raadslid Nadia Arsieni.

Goede waarborgen
Hoewel D66 vindt dat met z’n allen zorg moeten dragen voor een veilig Rotterdam en het terugdringen van het (steek)wapenbezit in de stad, moeten instrumenten om dat te bereiken wel rechtvaardig, zorgvuldig en proportioneel worden ingezet. Nadia: “Zonder goede waarborgen is D66 dan ook geen voorstander van uitbreiding van preventieve fouilleeracties in het Vroesenpark en Roel Langerakpark.”

Vragen aan het college
D66 vraagt dan ook aan het college hoe de besluitvorming omtrent de inzet van dit instrument heeft plaatsgevonden en welke stappen daarbij zijn doorlopen. D66 wil bijvoorbeeld van het college weten waarom er specifiek door deze parken is gekozen en wat tot dusver de resultaten zijn. “Is de inzet van dit middel wel proportioneel? Hoeveel mensen worden er nu gefouilleerd zodat er 1 mes wordt onderschept?” vraagt Nadia zich hardop af. De vragen worden binnen een aantal weken behandeld door het college.