Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 juli 2020

Voorjaarsnota 2020: “Lef tonen, investeren en bouwen aan Rotterdam”

Vandaag, op 14 juli 2020, werd de Voorjaarsbrief 2020 besproken in de gemeenteraad. Hierin presenteert het college zijn nieuwe financiële plannen voor de komende jaren. Fractievoorzitter Chantal Zeegers sprak daarbij de volgende bijdrage uit:

Bijdrage D66 Voorjaarsnota

Voorzitter,

Het zijn turbulente tijden.

We zitten midden in een wereldwijde coronacrisis. En dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Zowel in de stad als op het stadhuis.

Rotterdammers laten zich niet uit het veld slaan, maar we staan met zijn allen wel voor de nodige uitdagingen. Veel ondernemers hebben voor langere tijd hun zaak moeten sluiten en hebben nu te maken met de 1,5 meter samenleving, heel veel Rotterdammers werken vanuit huis en hebben een heel ander leefritme, en vanzelfsprekende dingen zoals clubs en festivals zijn er dit jaar niet bij.

Ondanks alle onzekerheid en veranderingen, ben ik trots op de stad. Mensen maken er het beste van en durven te ondernemen, lef te tonen. En elkaar helpen.

En dat doet ook dit college.

Ik ben trots dat hier een college zit dat keuzes durft te maken en ambitie toont.

Bijvoorbeeld door veel ruimte te geven aan ondernemers in deze moeilijke tijd. D66 is erg blij met die keuzes, en we vinden dat we moeten leren van deze periode waarin we met veel ruimte ondernemers tegemoetkomen. Daar zullen we dan ook een motie voor indienen.

En met de voorjaarsbrief kiest het college ook duidelijk voor ontwikkeling. Geen symboolpolitiek, maar lef tonen. En stevig verder bouwen aan Rotterdam.

Stad waar dromen uitkomen

Voorzitter,

D66 zit al 10 jaar in het college en heeft zich altijd ingezet voor het aantrekkelijk maken van de stad. En dat hebben we vaak gedaan met grote projecten die de stad schwung geven, de City Lounge gedachte.

Denk aan de inmiddels groene en leefbare binnenstad, met veel ruimte voor terrassen, waar altijd wat te doen is. Vorige college met de Meent, de Witte de With en nu natuurlijk de nieuwe Coolsingel.

En we zijn altijd voorstander geweest van het Depot van Boijmans, verbouwing van Ahoy, Feyenoord City, het Kunstenpand op Zuid en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En nu, met de nieuwe plannen, komen daar nog zeven stadsprojecten bij.

Zeven projecten waarbij het aantrekkelijker maken van de stad centraal staat. Met flink meer groen, meer ruimte voor recreatie en minder autoverkeer.

Dit soort projecten maakt van Rotterdam een stad die inspireert. Mensen komen vanuit het hele land en van ver daarbuiten om in Rotterdam te wonen, te werken en te recreëren.

Mensen komen naar Rotterdam om hun dromen waar te maken.

En dat komt omdat Rotterdam een stad is die nooit stilstaat, net als de Rotterdammers zelf.

Een stad die zichzelf zo vaak opnieuw heeft uitgevonden, daar is niets onmogelijk.

En dat stralen we uit met projecten als deze. Ambitieuze, beeldbepalende projecten.

Motie stadsgesprek

Voorzitter,

Met deze projecten spelen we ruimte vrij voor nieuwe stukken stad, die voorheen geclaimd waren door infrastructuur. Denk aan het Hofplein, wat van een groot verkeersknooppunt veranderd in een pleinpark. Of de Hofbogen, waar van een ontoegankelijke spoorstrook een compleet toegankelijk park wordt gemaakt.

Deze projecten maken de stad. Ze gaan Rotterdammers aan, en daarom geven we onze inwoners graag een stem in deze transitie.

Ik dien daarom vandaag een motie in om een stadsgesprek mogelijk te maken rondom deze projecten.

Met elkaar wikken en wegen in een publiek toegankelijke setting, waar men het gesprek met elkaar aan kan gaan over deze projecten. Met bewoners, ondernemers de gemeente, bezoekers of professionals. Een podium bieden aan het gesprek dat mensen thuis voeren. Dat levert de nodige reuring en gezamenlijke betrokkenheid op.

Jongerentop010

En dat brengt mij bij mijn volgende punt: de jonge generatie Rotterdammers. Die ook hun dromen waar willen maken in Rotterdam. En dat ook gaan doen.

Zij zijn een belangrijke groep in de stad, die we ook willen betrekken bij het vormgeven van de stad. Dat gebeurt nog te weinig.

Gelukkig zijn er in Rotterdam sterke organisaties die zich daarvoor inzetten, zoals stichting LOKAAL en Young010.

Zij organiseren in oktober een jongerentop, waarbij 500 jonge Rotterdammers waardevolle input leveren over hoe zij denken over de stad en de coronacrisis.

Dit is volgens D66 een zeer waardevol signaal voor de hele stad. En het geeft de relatie tussen inwoners en het stadsbestuur een positieve impuls.

Daarom dienen wij vandaag een motie in om de resultaten en de opbrengsten van de Jongerentop010 serieus te bekijken en met een reactie te komen.

Meer geld naar cultuur

Voorzitter,

Onder al die Rotterdammers die hier hun dromen waar willen maken, zitten ook een hoop creatievelingen, die net zo hard bijdragen aan de dynamiek in de stad.

En dan heb ik het over de Rotterdamse cultuursector.

In het Rotterdam van de toekomst hebben we de energie van de kunst- en cultuursector hard nodig. Een aanstormende generatie kunstenaars en cultuurmakers verdient de kans om door te stomen naar de top, die soms muurvast lijkt te zitten.

D66 is blij dat in deze zeer onzekere tijd, het college ook voor de cultuursector zijn hand in het vuur steekt en structureel meer geld per jaar extra aan cultuur besteed.

Dat geld is broodnodig om ons culturele ecosysteem ijzersterk te houden.

Hiermee kunnen we kansen creëren voor nieuw talent. En zorgen we voor eerlijke betaling voor Rotterdamse makers. Daar is het nu echt tijd voor.

Tot slot

Voorzitter,

Ik rond af.

Rotterdam zet al lange tijd koers omhoog. En we laten ons niet tegenhouden door deze crisis. We tonen lef en bouwen aan de stad.

En daar wil D66 iedereen bij betrekken. Van jong tot oud.

De koers omhoog is gevonden omdat we meer aandacht zijn gaan schenken aan de aantrekkelijkheid van de stad, de architectuur en de publieke ruimte.

Publieke functies hebben bijgedragen aan een leukere stad. Meer groen, stukken van de stad die autoluw zijn geworden en ruimte voor terrassen.

En dat trekt weer mensen aan. Creatievelingen. Mensen met ideeën.

En ook die laten we nu niet vallen maar geven we de waardering die ze verdienen.

Voorzitter,

Ik ben trots dat we doorzetten en blijven bouwen aan Rotterdam. De stad van lef tonen. De stad waar dromen uitkomen.