Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 3 juli 2020

D66 wil onderzoek naar discriminatie door politie

Er moet periodiek onderzoek worden gedaan naar discriminatie en racisme door de Rotterdamse politie. Dat stelt de fractie van D66 voor in de Rotterdamse raad. De motie wordt mede ingediend door GroenLinks, Denk, PvdA, SP en Nida. “Er zijn onderzoeken geweest, verschillende uitspraken door de politie gedaan en nu is er ook nog een appgroep aan het licht gekomen waar ik erg van ben geschrokken. Het is tijd voor passende maatregelen om korte metten te maken met racisme en discriminatie” aldus D66-raadslid Nadia Arsieni.

Opvallende cijfers

Naast periodiek onderzoek naar de bejegening door de Rotterdamse politie, pleit Arsieni met het voorstel ook voor bijscholing van de politie over dit thema, en voor een wijkgerichte aanpak om het vertrouwen in de politie te vergroten. “Er zijn wijken in Rotterdam waar het vertrouwen in de politie bijzonder laag is”, aldus Arsieni, die graag juist in dat soort wijken uitgezocht wil hebben waar dat aan ligt. Dit zijn toevallig ook deels de wijken waar de politie meer bevoegdheden inzet, zoals preventief fouilleren.”

Plan van aanpak

D66 wil op basis van gekregen inzichten van de periodieke onderzoeken een plan van aanpak waarbij bejegening, de aanpak van discriminatie en het verbeteren van vertrouwen tussen politieagenten en wijkbewoners centraal staat, in het bijzonder dus in de wijken waar het vertrouwen laag is.

Actuele ontwikkelingen zoals de recente berichtgeving over racistische uitlatingen in appconversaties bij de Rotterdamse politie, laten volgens Arsieni echter zien dat er nú moet worden doorgepakt: “We waren al bezig met dit voorstel, maar dit bevestigt nog maar eens dat de aanpak van racisme en discriminatie binnen de politie keihard nodig is”, aldus Arsieni.

Ze vraagt dan ook de burgemeester – vooruitlopend op de onderzoeken – op korte termijn maatregelen te treffen: “Het is niet meer de vraag of discriminatie en racisme voorkomen binnen de politie. Het is nu echt tijd om maatregelen te nemen en dit op wijkniveau uit te zoeken zodat we ertegen kunnen optreden.”