Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 juni 2020

Het is gelukt: structureel meer cultuurbudget!

Er gaat structureel meer geld naar de Rotterdamse cultuursector, het cultuurplanbudget wordt in 2021 opgehoogd van 80 naar ruim 110 miljoen euro. D66 Rotterdam is voorvechter van het eerste uur en erg tevreden dat het is gelukt. “Dit extra budget is noodzakelijk om de ambities voor de Rotterdamse cultuursector waar te maken: het invoeren van eerlijke betaling en ruimte voor nieuwe culturele makers”, aldus D66-raadslid Elene Walgenbach.

Noodzakelijk voor het culturele ecosysteem

Met de nieuwe financiële plannen van de gemeente hebben het college en de gemeenteraad een ambitieuze culturele visie vastgesteld, met veel wensen voor de nieuwe cultuurplanperiode. D66 wil dat nieuw talent en vernieuwende organisaties de kans krijgen om toe te treden tot culturele sector. Tegelijkertijd moet de sector eerlijk loon gaan betalen en nemen de huisvestingslasten toe.

“Als sinds de bezuinigingen uit 2012 staat het culturele ecosysteem in Rotterdam onder druk”, zegt Walgenbach, die benadrukt dat met dit extra budget de Rotterdamse sector kan worden versterkt en ambities worden waargemaakt.

Energie

Het is volgens D66 voor een groot deel aan dit culturele ecosysteem te danken dat Rotterdam bruist van de energie: “De culturele sector draagt voor een belangrijk deel bij aan het bruisende karakter van de stad. Niet alleen trekt het mensen naar Rotterdam, ook verbindt het Rotterdammers met elkaar. Door nu te investeren kunnen we dat ook voor de toekomst behouden”, aldus Walgenbach.

Het afgelopen jaar was er vaak kritiek op het te lage cultuurbudget. Walgenbach deed namens D66 meerdere keren de oproep om meer te investeren om zo een nieuwe generatie makers de kans te geven.

Nieuwe makers

“Wij zijn van mening dat afgelopen jaren aanstormende kunstenaars en cultuurmakers nog te weinig kansen kregen om door te stomen. Daarnaast staan ook de locaties voor ateliers en culturele broedplaatsen onder druk. Met deze investering kunnen we wat betekenen voor al die talenten en creatievelingen die het nu moeilijk hebben”, besluit Walgenbach.