Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 juni 2020

Voorjaarsnota: “We investeren in stad van de toekomst”

De gemeente heeft op woensdag 17 juni haar nieuwe financiële plannen voor komende jaren gepresenteerd. Belangrijkste punten: grote delen van de stad vergroenen, een noodfonds voor sociaal-culturele ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis en structureel meer geld naar de cultuursector. “We bouwen aan de stad van de toekomst. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we daadkracht tonen”, aldus D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers.

Stad van de toekomst

D66 staat voor een duurzame ontwikkeling van onze stad. Ruimte voor groei, zorg voor groen, hoogwaardig openbaar vervoer en een woningmarkt met kansen voor iedereen. “Niet afwachten, maar vooroplopen als het gaat om het werken aan de stad van de toekomst”, aldus Zeegers.

Zeegers ziet de aangekondigde investeringen van het stadsbestuur dan ook met enthousiasme tegemoet: “We gaan heel veel plekken aanpakken en vergroenen, denk aan het Hofplein, de Hofbogen, de Westblaak maar ook de Maashaven en Alexanderplein”.

Dit past volgens Zeegers ook bij de stad die we willen zijn: “Rotterdam is een stad die inspireert. Mensen komen vanuit het hele land en daarbuiten om in Rotterdam te wonen, te werken of te recreëren. Deze investeringen zijn goed voor onze bewoners, bezoekers, de economie en de werkgelegenheid.”

Structureel meer geld naar cultuur

Daarnaast is D66 erg blij met structureel meer geld voor de Rotterdamse cultuursector, waarmee er na lang aandringen van D66 nu hopelijk ruimte ontstaat voor nieuwe makers en nieuwe genres: “D66 heeft hier altijd hard voor gepleit”, aldus Zeegers, die benadrukt dat dit geld ten goede moet komen aan de kleintjes: “Met dit extra geld willen we echt meer ruimte en kansen bieden voor creatieve makers en zorgen voor meer fysieke ruimtes voor kleinere instellingen en individuen.”

“In het Rotterdam van de toekomst hebben we ook de energie van de kunst- en cultuursector nodig. Een aanstormende generatie kunstenaars en cultuurmakers krijgt nog steeds te weinig kans om door te stomen en de locaties voor ateliers en culturele broedplaatsen staan onder druk.”

Noodfonds voor ondernemers

Als laatste benadrukt Zeegers dat er een noodfonds komt: “De coronacrisis heeft veel Rotterdammers en ook Rotterdamse bedrijven flink geraakt. Door nu geld vrij te maken met een noodfonds gaan we de gesubsidieerde cultuurinstellingen en sportverenigingen in geldnood ondersteunen.”

Het kan volgens Zeegers namelijk niet zo zijn dat we nu dit soort verenigingen en organisaties verliezen als gevolg van de coronacrisis: “We willen Rotterdammers perspectief bieden. Ook in het Rotterdam van de toekomst moet voldoende te doen zijn. Door ondernemers nu bij te springen willen we sport en cultuur in onze stad behouden.”