Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 juni 2020

D66 blij met €500,- extra voor 4000 jonge Rotterdammers

Op initiatief van D66 en de VVD krijgen meer arme huishoudens in Rotterdam recht op het zogenaamde Jeugdtegoed. Hiermee krijgen zij voor elk kind €500,- per jaar om te besteden aan schoolspullen, zoals boeken, een laptop of een fiets om mee naar school te gaan. Daarnaast is het ook te gebruiken voor sportspullen of voor het openbaar vervoer. “Het jeugdtegoed is er om de achterstand te verminderen van jonge Rotterdammers die in arme gezinnen opgroeien. Zo brengen we gelijke kansen voor iedere Rotterdammer een stapje dichterbij”, aldus D66-raadslid Nadia Arsieni.  

Weinig te besteden
Volgens het Nibud hebben met name Rotterdamse gezinnen met kinderen boven de 12 jaar en een laag inkomen onvoldoende te besteden. Dit komt volgens de onderzoekers vooral doordat de kosten van het levensonderhoud voor deze gezinnen relatief hoog zijn, net als de kosten voor school en hobby’s. En vanwege de coronacrisis komen nog meer gezinnen krap bij kas te zitten.  ”Hierdoor kunnen kinderen minder goed meedoen op school en in hun vrije tijd. Het is ontzettend belangrijk dat zij een steuntje in de rug krijgen. Het jeugdtegoed is daarvoor een oplossing ”, zo stelt Nadia.

Meer overhouden wanneer je meer gaat verdienen!
Op dit moment komen alleen de inkomens tot 110% van het wettelijk sociaal minimum voor het jeugdtegoed in aanmerking. Maar juist boven die inkomensgrens is het lastig om rond te komen voor de gezinnen met kinderen boven de 12 jaar. Uit verschillende onderzoeken bleek al dat de kosten van levensonderhoud voor deze gezinnen relatief hoog zijn. Als ouders van arme gezinnen dan meer willen gaan werken, krijgen zij te maken met een armoedeval. De verhoging van de inkomensgrens voor het jeugdtegoed vermindert het effect van de armoedeval die juist deze gezinnen met tieners treft. D66 wil daarom de doelgroep verruimen naar 130% van het wettelijk sociaal minimum. “Werken zou moeten lonen. En dan is het niet logisch dat je door werken minder inkomen overhoudt, omdat je allerlei zaken zoals het jeugdtegoed moet inleveren. Dit willen wij veranderen’’ aldus Nadia.

In een brief aan de gemeenteraad laat verantwoordelijk wethouder Grauss weten het plan van D66 en de VVD te gaan uitvoeren. Dit betekent dat circa 4000 extra kinderen op belangrijke benodigdheden voor school kunnen worden getrakteerd.