Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 april 2020

D66: Zet boksen in tegen jeugdgeweld!

“Alleen maar harder straffen is niet de oplossing. Veel jongeren dragen helaas messen om zichzelf te verdedigen. Ik zie liever dat de gemeente gaat werken met agressietrainingen, bijvoorbeeld in samenwerking met boksscholen” aldus Nadia Arsieni.        

Steekincidenten

Het is niemand ontgaan dat er recent in Rotterdam veel aandacht is geweest voor steekincidenten met vaak zeer jonge daders en slachtoffers. Het aantal steekincidenten met minderjarige verdachten is in Rotterdam en omgeving vorig jaar bijna verdubbeld.

Er is inmiddels in meerdere gemeenten, waaronder Rotterdam, een roep om jongeren en ook ouders harder te straffen – bijvoorbeeld met hoge boetes. D66 vraagt zich af in hoeverre dit soort repressieve maatregelen bijdragen aan de oplossing van dit probleem.

Persoonsgerichte aanpak

In plaats van alleen maar zwaarder straffen, ziet D66 eerder kansen in een persoonsgerichte integrale aanpak gericht op risicojongeren. Dit betekent volgens Nadia het in beeld brengen en in beeld houden van jongeren. Het belangrijkste hierbij is de samenwerking tussen organisaties als de politie, handhaving, de gemeente, scholen en bureau Halt. Daarnaast leven er verschillende initiatieven in de stad die zich richten op agressietraining en het begeleiden van jongeren met moeilijk gedrag in verband met deze steekincidenten.

“Er zijn in de stad een hoop mooie initiatieven ontwikkeld – zoals boksen – om de jeugd die betrokken is bij steekincidenten zelfbeheersing en betere omgang met agressie en angst bij te brengen” aldus Nadia. Het gaat dan zowel om de daders als slachtoffers.

Ook het accepteren van gezag, het bijbrengen van discipline en het vergroten van motivatie en zelfvertrouwen kunnen volgens Nadia met agressietraining worden bijgebracht en waardevol zijn voor een gerichte preventieve aanpak van steekincidenten in Rotterdam.

Boksen

D66 heeft met meerdere initiatieven gesproken waarbij boksen centraal staat: “Rotterdam is een echte boksstad. Als er dit soort succesvolle initiatieven worden ontwikkeld moeten we daar gebruik van maken” stelt Nadia, die benadrukt dat ook andere sporten zoals judo natuurlijk kunnen bijdragen.

Nadia heeft de burgemeester gevraagd of hij open staat om dit soort initiatieven te betrekken bij de aanpak van het messengeweld en of er mogelijkheden zijn om dit soort initiatieven te helpen met subsidies. Hier verwachten we binnenkort antwoord op.