Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 april 2020

D66 wil steun en maatwerk in horeca- en cultuursector

“De Rotterdamse culturele sector, horeca- en evenementensector zitten in de problemen. Wij maken ons daar ernstig zorgen over. Er moet vanuit de gemeente meer financiële ondersteuning en maatwerk komen” aldus Elene Walgenbach.

Grote onzekerheid

Er is grote onzekerheid onder grote groepen ondernemers. Met name in de culturele sector en onder horecaondernemers zijn er zorgen. Musea en theaters zijn gesloten en de horeca zal naar verwachting niet snel heropenen. Zelfstandige kunstenaars en zzp-ers in de culturele sector verliezen hierdoor hun inkomen en organisaties missen hun (publieks-)inkomsten.

De 300 miljoen voor de cultuursector vanuit het Rijk is niet toereikend genoeg. Daarom wil D66 dat Rotterdam met een eigen steunpakket komt voor de culturele sector. En als ze dat doen niet alleen voor de gesubsidieerde instellingen, maar ook voor de vrije sector.

Wat betreft de horeca pleit D66 ook voor meer hulp vanuit de gemeente, met name voor uitzonderingsgevallen. “We merken dat verschillende ondernemers in unieke situaties zitten of net niet in aanmerking komen voor landelijke regelingen. Deze ondernemers moeten wij als gemeente proberen te helpen” vindt Elene.

Extra maatregelen

Daarom dringt ze bij het stadsbestuur aan op meer coulance en maatwerk. “Er zijn ondernemers met tijdelijke huurcontracten, zaken die net zijn overgenomen of seizoensgebonden horeca die nu extra hard geraakt wordt. Laten we er als stad alles aan doen om deze groepen te helpen.”

Elene denkt daarbij aan het kwijtschelden van huur, het verlengen van tijdelijke huurcontracten of het tegemoetkomen van ondernemers die net buiten alle regelingen vallen. “Dit is een groep ondernemers die staat voor de levendigheid in de stad. Die mogen we niet zomaar laten vallen.”

Festivalseizoen

En dan zijn er nog de festivals. Na het besluit van het kabinet om grote evenementen tot 1 september te bieden, kan er kan definitief een streep door het festivalseizoen.

“De grote vraag is nu of we deze ondernemers en organisaties kunnen steunen” zegt Elene. Nu alle evenementen voor deze zomer niet door kunnen gaan, komen ook organisatoren in de problemen. “Deze mensen zijn zeer waardevol voor de stad” aldus Elene. “Als we ook na deze periode een levendige stad willen zijn, dan moeten we deze groep helpen.”

Elene heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Ze wil van het stadsbestuur weten hoe het zit met noodzakelijke, financiële steun voor de evenementensector. “Hoe denkt de gemeente deze klap op te kunnen vangen? En wat kan Rotterdam Festivals betekenen?”.