Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 februari 2020

Rotterdam weer koploper met meeste excellente scholen van Nederland

Wethouder Said Kasmi: “Als wethouder Onderwijs ben ik buitengewoon trots op de scholen die het predicaat Excellente School hebben ontvangen. We willen álle Rotterdamse kinderen de beste onderwijskansen geven. Zij verdienen een eerlijke kans hun talenten te benutten en hun dromen te laten uitkomen. Onderwijs van goede kwaliteit is hiervoor een voorwaarde.”

Maar liefst acht scholen voor het basisonderwijs en het praktijk voortgezet onderwijs kregen op 20 januari jl. het predicaat Excellente School 2019 van de Inspectie van het Onderwijs. Voor de tweede keer op rij heeft Rotterdam de meeste excellente scholen in Nederland. De teller staat nu op 20. Nooit eerder waren dat er zo veel. Een excellente school is een school die uitblinkt, omdat het onderwijsaanbod inspirerend of innovatief is.

De scholen die 20 januari een predicaat ontvingen, zijn Accent Praktijkonderwijs vestiging Hoogvliet en Delfshaven, Melanchton Kralingen (vmbo-b, vmbo-k en vmbo g/t), Het Spectrum, Nicolaasschool en De Driemaster. De predicaten zijn bedoeld de ambities van de scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat ze hun kennis delen met andere scholen en leren van elkaar.

De Auris Hildernisseschool ontving vorig jaar het predicaat Excellente School. Madeleine Stassen, Regiodirecteur: “De waardering Goed van de inspectie van onderwijs gecombineerd met het predicaat Excellente School maakt ons, de leerlingen, ouders en buurt trots. Het is voor alle professionals die in ons team werken een extra stimulans te blijven doorontwikkelen.”

Goede resultaten en kennisdelen
Scholen die in aanmerking willen komen voor het predicaat Excellente School melden zichzelf aan bij de Inspectie. Dat kan niet zomaar. Alleen scholen die onderwijs van goede kwaliteit bieden (waardering Goed door inspectie), komen in aanmerking. Een onafhankelijke jury beoordeelt vervolgens of een school het predicaat verdient. Het predicaat is drie jaar geldig.

Over het predicaat Excellente School
Sinds 2015 is de Inspectie van het Onderwijs verantwoordelijk voor het predicaat Excellente School. Van 2012 tot en met 2014 organiseerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het predicaat.