Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 februari 2020

D66: Preventie is prima, maar behoud keuzevrijheid

“Preventie is belangrijk voor de stad, maar we willen geen overheid die alle aspecten van het persoonlijke leven van mensen probeert te beïnvloeden” aldus Ingrid van Wifferen tijdens de bespreking van het Rotterdamse preventieakkoord. D66 pleitte onder andere voor alternatieven voor rokers in rookvrije zones.

Stimuleren en informeren

D66 onderstreept het belang van preventie. Dit kan namelijk veel Rotterdammers stimuleren gezonder te leven en daarmee veel gezondheidswinst opleveren. Bij preventie gaat het vaak om stimuleren en informeren. “Niemand probeert bewust verslaafd te raken, te dik te zijn of ongezonde lucht in te ademen.” Deze zaken komen volgens Ingrid veelal doordat mensen te vaak in de verleiding komen. “Kortom: preventief beleid is wel nodig.”

D66 vindt echter de eigen verantwoordelijkheid net zo belangrijk. Ingrid stipte bij het debat de lastigheid van deze balans aan: “D66 wil geen overheid die zich bemoeit met persoonlijke keuzes van Rotterdammers. Iedereen moet af en toe een ongezonde keuze kunnen maken.”

Rookvrije zones

Een van de speerpunten van het preventieakkoord is het instellen van rookvrije zones in de stad, met name rondom ziekenhuizen, scholen en andere medische locaties. In 2019 is hier een pilot voor gehouden en in 2020 zal er op basis van eerdere ervaringen een beleidskader worden ontwikkeld. D66 is voorstander van het stimuleren van een rookvrije generatie, maar wil ervoor waken dat rokers worden weggezet of worden genegeerd.

“We moeten ons realiseren dat je door preventie niet ineens geen overgewicht of rokers of drugsgebruikers meer hebt. Dus we moeten ook respect houden voor die groepen. Nu er een rookvrije straat bij het ziekenhuis is ingesteld zijn de rokers niet ineens uitgewist” aldus Ingrid.

Als het aan D66 ligt worden rokers niet gecriminaliseerd. Daarom kwam Ingrid samen met Nadia Arsieni en met steun van Leefbaar Rotterdam met een voorstel om bij het instellen van rookvrije zones in Rotterdam zorg te dragen voor alternatieven voor rokers.

Het voorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen.