Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 12 januari 2020

D66 wil Rotterdam als mensenrechtenstad 2020

Als het aan D66 ligt dan wordt Rotterdam in 2020 de mensenrechtenstad van Nederland. “Rotterdam is een grensverleggende en open wereldstad. Het wordt tijd dat we dat ook eens echt gaan uitstralen” aldus Nadia Arsieni.

Jezelf kunnen zijn

De vrijheid om in Rotterdam zichtbaar jezelf te kunnen zijn moet wat D66 betreft bovenaan de agenda staan in Rotterdam. Denk aan de aanpak van discriminatie, geweld tegen vrouwen en LHBTI-rechten. “We gaan in Nederland en in Rotterdam soms veel te makkelijk om met onze zwaarbevochten vrijheid. Met Shelter City voert Rotterdam een prachtig project uit, en bijna niemand weet dat” aldus Nadia.

Rotterdam als veilig thuis

Rotterdam is sinds 2019 op initiatief van D66 een zogeheten ‘Shelter City’. Dit is een initiatief van Justice and Peace Nederland, waarbij meerdere Nederlandse en internationale steden mensenrechtenverdedigers voor drie maanden opvangen. Het gaat dan om mensen die gevaar lopen in hun eigen land. Door de Rotterdamse hulp kunnen ze effectiever hun werk voorzetten op de lange termijn.

“In Rotterdam kunnen ze in veiligheid hun werk voortzetten, even bijkomen van de situatie in hun eigen land en een netwerk opbouwen. En misschien nog wel het mooiste is dat ze in gesprek gaan met de stad en Rotterdammers ontmoeten. Zo dragen ze ook bij aan het besef van mensenrechten en diversiteit in Rotterdam” aldus Nadia.

Er valt nog wel wat aan te merken op de screening die Rotterdam uitvoert. Nadia diende een motie in om deze screening door de gemeente soepeler te laten verlopen, zodat mensenrechtenverdedigers makkelijker in Rotterdam terecht kunnen. De motie werd tijdens de raadsvergadering aangenomen, waardoor dit in de toekomst makkelijker moet gaan.

Bekendheid

“Shelter City is geen clandestiene operatie, maar juist een project om trots op te zijn” stelt Nadia. Wat D66 betreft krijgt het initiatief in 2020 dan ook de nodige aandacht. Nadia roept daartoe met een tweede motie het stadsbestuur op tot een meer bemiddelende en actieve rol vanuit de gemeente. Ook deze motie is aangenomen.

Ze bereikt daarmee dat mensenrechtenactivisten die in Rotterdam verblijven hun verhaal kunnen vertellen op lokale evenementen en bijeenkomsten. Daarnaast pleit ze voor betere communicatie rondom het project: “We mogen best trots zijn op het feit dat we een Shelter City zijn. Ik vind dat Rotterdam dit veel meer moet uitdragen.”