Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 januari 2020

D66 wil duidelijkheid rondom daklozenopvang

Rotterdamse daklozen hebben te allen tijde recht op opvang vindt Ingrid van Wifferen. Ze wil meer duidelijkheid van het stadsbestuur over de werking en de cijfers van de Rotterdamse daklozenopvang. “Wat D66 betreft slaapt er niemand op straat. Het is nu onduidelijk of er daadwerkelijk altijd plek is in de Rotterdamse opvang, of dat die plekken alleen ver buiten de stad beschikbaar zijn. Daar wil ik duidelijkheid over.”

Verschillende locaties

D66 heeft vernomen dat daklozen – wanneer de opvang waar zij zich melden vol is – zich binnen een uur kunnen melden bij een andere locatie om daar in aanmerking te komen voor een slaapplaats. Het probleem hierbij: deze groep beschikt vaak niet over de middelen om zich snel door de stad te kunnen verplaatsen.

“De meeste daklozen hebben geen eigen vervoersmiddel en ook geen geld voor het openbaar vervoer, waardoor het hen vaak niet lukt om op tijd bij een andere locatie te zijn” aldus Ingrid. D66 vraagt aan het stadsbestuur duidelijkheid over deze regel omdat wij dit niet zien als een wenselijke situatie.

Cijfers

 Indien deze regel daadwerkelijk op deze manier werkt, dan kan dat tot gevolg hebben dat de opvang in het centrum altijd vol zit, terwijl er in andere gebieden voldoende plek is. Als daklozen daar echter niet kunnen komen, dan laten de cijfers zien dat er altijd voldoende plek is voor Rotterdamse daklozen in de opvang.

Ingrid wil weten wat deze regel voor effect heeft op de cijfers. “Mogelijk zijn de cijfers geflatteerd. Er zou altijd plek zijn, maar dan misschien wel ergens in een buitengebied, terwijl er in de stad zelf eigenlijk bijna nooit plek is.”