Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 november 2019

D66 in debat met Aboutaleb over afgelaste stille tocht

Raadslid Nadia Arsieni heeft Aboutaleb stevig aan de tand gevoeld over de afgelaste stille tocht van Riffijnse activisten. Hun stille tocht mocht van Aboutaleb niet in de avonduren plaatsvinden van zaterdag 23 november waarna de organisatoren de plannen hebben stopgezet. Het idee was namelijk om juist met kaarslicht door de stad te lopen. Arsieni heeft toen meteen dit debat aangevraagd: “Demonstreren is een grondrecht dat niet kan worden ingeperkt.”

Stille tocht verboden
Vanwege veiligheidsrisico’s werd er door de politie een alternatieve route en tijdstip voorgesteld. Het tijdstip zou naar de middag moeten worden verplaatst. Dit vonden de demonstranten niet acceptabel want het was juist de bedoeling om met kaarsen te lopen. Arsieni: “Het is ons niet duidelijk wat de risicoanalyse nou geweest is. Als mogelijke winkelplunderingen een veiligheidsrisico zijn, was dat ook het geval bij de voorgestelde alternatieven. Het voorstel was nota bene tijdens winkeltijden en door het winkelhart!”

Aboutaleb: geen demonstraties in de avonduren
Eerder riep Aboutaleb dat hij overwoog om geen demonstraties meer toe te staan in de avonduren. Dit na dat halverwege oktober Koerdische demonstranten slaags raakten met Turkse tegendemonstranten. Ook toen kwam Arsieni in opstand: “Een avondklok voor demonstraties is onacceptabel.” Tijdens het debat gaf de burgemeester aan dat dit plan, gelukkig, van tafel is.