Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 november 2019

D66 wil meer mensen met migratieachtergrond aan de Rotterdamse top

Uit een eigen onderzoek blijkt dat bij overheidsbedrijven slechts zo’n 3% van de bestuurlijke top een duidelijke migratieachtergrond heeft. Daarom lanceren D66 en DENK een vierstappenplan om de diversiteit te vergroten. Fractievoorzitter Chantal Zeegers: “We konden niemand vinden, is absoluut geen excuus meer. Uit de aanwezigheid van databanken, zoals die van de Kleurrijke Top 100, blijkt dat er genoeg divers talent staat te trappelen.’’

Rolmodellen zijn nodig
Uit cijfers van CBS blijkt dat er meer vrouwen dan mannen in Rotterdam zijn. Ook heeft meer dan de helft van de inwoners een migratieachtergrond. “Wij vinden het vreemd dat je dit niet terugziet in de bestuurskamers van overheidsbedrijven. Jonge Rotterdammers herkennen zichzelf niet in de bestuurlijke top. En dat terwijl rolmodellen zo belangrijk zijn!”, aldus Zeegers.

Bestuursstages
D66 en DENK hebben daarom een vierstappenplan bedacht om de diversiteit te vergroten. Een belangrijke stap is dat divers talent de kans krijgt om mee te draaien aan de top met bestuursstages. Zeegers: “Ik heb zelf ook een opleiding gedaan om toezichthouder op het hoogste niveau te worden. De stage die ik toen heb gelopen, was echt onmisbaar! Je ziet vaak dat mensen met een diverse achtergrond nog ervaring missen. Stageplekken zullen hen dus net dat opstapje richting de top geven.”