Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 november 2019

D66 blijft kritisch kijken naar vervoerder Trevvel

Er zijn al langere tijd klachten over gehandicaptenvervoerder Trevvel. Het laatste incident is een chauffeur die een 90-jarige vrouw weigerde te assisteren bij het instappen, waarna zij viel en op twee plaatsen haar been brak. Ingrid van Wifferen blijft kritisch kijken naar het functioneren: “Dankzij D66 lopen er verschillende onderzoeken naar Trevvel. De uitkomsten daarvan zullen moeten uitwijzen hoe het daadwerkelijk gesteld is met de dienstverlening.”
Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er in de raad werd gesproken over het functioneren van Trevvel. Eerder regende het al klachten, waarna D66 besloot zelf een onderzoek te doen. Een belronde onder meer dan 40 zorginstellingen die wij deden leverde een beeld op wat niet strookte met de goede cijfers vanuit Trevvel en de gemeente.

Onderzoeken

Hierop beloofde wethouder de Langen destijds diverse onderzoeken naar het functioneren van Trevvel. Dit zijn onder andere een onderzoek naar de tevredenheid onder cliënten, tevredenheid onder zorginstellingen en een onderzoek naar het functioneren van de chauffeurs zijn onderdeel van de in totaal 6 onderzoeken die worden gedaan. De resultaten daarvan worden nog dit jaar verwacht, waarna deze in de raad zullen worden besproken.

Moment van de waarheid

Begin november stond – na het incident met de 90-jarige vrouw – vooruitlopend op de onderzoeksresultaten de vraag centraal of de gemeente nog wel door moest met de vervoerder. Diverse partijen stuurden aan op het afbreken van de samenwerking, maar zomaar uit de samenwerking stappen is volgens Ingrid niet de oplossing: “U weet dat nú de stekker eruit trekken helemaal niet kan, dat is zand in de ogen strooien. Zonder een gedegen dossier kun je een aanbesteding niet zomaar afbreken.” Dit is volgens Ingrid ook de reden dat D66 destijds zelf onderzoek heeft uitgevoerd om te weten hoe het echt zit.

Wethouder De Langen gaf D66 gelijk: “Als we willen toewerken naar een ingebrekestelling van Trevvel zit ik volledig op de lijn van mevrouw Van Wifferen, anders zal de rechter ons alle hoeken van de kamer laten zien. Het moet onderbouwd en met feiten. Daar zijn die onderzoeken nu voor bedoeld.”