Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 25 november 2019

D66 is blij met duurzaam bod Eneco

Op dinsdag 25 november maakte Eneco bekend dat zij het bod van Mitsubishi en Chubu hebben gekozen. Het bod van €4,1 miljard door twee Japanse bedrijven ligt ruim een miljard hoger dan werd verwacht. Voor D66 is met name de toekomstige, duurzame koers van Eneco belangrijk. Wethouder Financiën Van Gils: “Eneco blijft Eneco. Mitsubishi en Chubu zetten de duurzame koers van Eneco door. Daarom zijn we blij met dit voorstel!” De Rotterdamse raad besluit binnenkort, als aandeelhouder, over de vraag of ze dit bod accepteren.

 

Duurzame koers

De onderhandelingen met de verschillende partijen vonden tot nu toe achter gesloten deuren plaats. Van tevoren hebben de aandeelhouders – waaronder Rotterdam – strenge voorwaarden meegegeven. Fractievoorzitter Chantal Zeegers: “Eneco staat bekend om duurzaamheid, bijvoorbeeld windenergie. Wij willen dat ze daarin blijven investeren. In de onderhandelingen hebben we aangedrongen op duurzaamheid als belangrijke voorwaarde.” Volgens Eneco voldoen Mitsubishi en Chubu aan deze voorwaarde. In het verleden werkten ze al samen aan windmolenprojecten.

 

Goed voor Rotterdam

De werkgelegenheid speelde ook een belangrijke rol bij de keuze. De Japanse bedrijven willen Rotterdam het hoofdkantoor maken van hun Europese energieactiviteiten. Daarnaast heeft Rotterdam 32% van de aandelen van Eneco in handen. Als het bod van Mitsubishi en Chubu wordt geaccepteerd, ontvangt Rotterdam zo’n €1,3 miljard. Dat is €300 miljoen meer dan werd verwacht. Van Gils: “We hebben geleerd van de verkoop van Nuon en Essent. Daarom gaan we dit keer het geld goed gebruiken om de financiën van de gemeente op de langere termijn gezond te houden.”