Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 november 2019

Begroting 2020: “De stad van de toekomst”

Op 9 juli 2019, werd de Begroting 2020 besproken in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Chantal Zeegers sprak daarbij de volgende bijdrage uit:

Bijdrage D66 Begrotingsraad

Voorzitter,

Allereerst wil ik het college en de ambtelijke ondersteuningen danken voor al het werk dat in de begroting is gestopt. Een begroting die de basis legt voor de stad van de toekomst. En daar kijk ik graag naar vooruit. Het Rotterdam van de toekomst zoals wij dat graag zien.

Stel u voor, het is 2030. Als we de MRDH moeten geloven dan wonen er ruim 2,7 miljoen inwoners in onze metropoolregio, 400.000 meer dan nu.

Rond het OV zijn steden de lucht in geschoten. We reizen met het openbaar vervoer, elektrische deelauto’s of de fiets. De stad is groen en dat is mooi en daar kunnen we de gevolgen van de klimaatverandering goed mee opvangen.

De wijken van Rotterdam zijn divers en elke wijk heeft iets te bieden.

Van het chique Hillegersberg tot het stoere Feyenoord City.

En van het dorpse Pernis tot het multi-culturele Delfshaven.

Het centrum is autoluw, een city-lounge met terrasjes, levendige winkelstraten en cultuur. Nachthoreca heeft een goede plek in de stad.

Het Rotterdam van 2030 is ook een sociale stad. Voor degenen die niet mee kunnen, is er een vangnet. Maar wel een stimulerend vangnet. Want bemoederen, daar houden we niet van.

Vandaag komen we met de motie Jeugdtegoed ook voor werkenden. Een mooi voorbeeld van een stimulerende maatregel.

Met deze motie gaan we er namelijk voor zorgen dat als Rotterdammers maar een beetje gaan werken vanuit de bijstand, ze niet direct het Jeugdtegoed verliezen.

Zo maken we werken langer lonend.

Het Rotterdam van 2030 is ook een vrije stad, waar je lekker kan genieten. Zonder bemoeienis en vertrutting.

Een sigaretje op straat is OK, evenals een hamburger eten. Je hoeft niet te sporten, je mag ook gewoon lekker met een wijntje of een jointje in het park zitten.

Een stad waar alles kan, maar ook waarin iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Mensen leven hoe ze dat zelf willen. Rotterdammers accepteren elkaar.

Dit is helaas in 2019 nog niet op het gewenste niveau.

We zien bijvoorbeeld dat LHBTI-ers zich vaak niet aanmelden bij sportverenigingen vanwege gebrekkige acceptatie en discriminatie. Dit is wat ons betreft onacceptabel.

Daarom dienen we vandaag de motie ‘Volhardende focus op veilig sporten’ in. Hiermee regelen we extra inzet op een veilig sportklimaat op alle Rotterdamse sportclubs, zodat ook daar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn.

Voorzitter,

Er kan een hoop beter, maar tegelijkertijd moeten we ook inzien dat het met de grootste groep Rotterdammers gelukkig gewoon goed gaat. Zij regelen hun eigen zaakjes, willen van de stad kunnen genieten en leveren ook vaak een bijdrage. Zij zitten niet te wachten op een gemeente die hen vertelt wat ze moeten doen. Zij verwachten van ons dat we de grote kwesties in de stad oppakken. En dat gaan we doen.

Maar goed, een duurzaam, sociaal en levendig Rotterdam komt natuurlijk niet vanzelf. Daar moeten we met elkaar keihard aan werken en gelukkig kunnen wij dat ook. We hebben immers veel ideeën, netwerken en organisatiekracht in Rotterdam. Zaak is dit met elkaar te verbinden.

Rotterdam is namelijk een stad van aanpakken. Door ondernemers, bewoners en de gemeente. Een stad van ambitie. Een proeftuin.

Een mooi voorbeeld hiervan is The Ocean Cleanup, van Boyan Slat. Zij zijn gevestigd in Rotterdam, en momenteel ligt er in Rotterdam ook een speciaal ontworpen installatie om plastic uit rivieren te halen.

Met de motie ‘Boyan Slat in onze stad’ vragen we het college deze installatie, zo lang deze in Rotterdam ligt, daar ook ruchtbaarheid aan te geven. Hiermee laten we zien dat Rotterdam staat voor innovatie en duurzaamheid.

Een stad van aanpakken en samenwerken dus. Dat zien we ook met deze begroting. Het college toont ambitie, pakt de grote doorbraakdossiers vol zelfvertrouwen op.

Maar ook onze Rotterdamse ondernemers, zij tonen lef, nemen risico’s en durven te investeren in de stad. Er zijn actieve bewoners met creatieve ideeën. En dan zijn er nog sectoren als de onderwijs en de cultuur, die laten zien dat een stad kan bruisen. Dus met elkaar moeten we het gewoon kunnen.

Maar daarvoor is wel die visie nodig. Hoe willen we dat de stad er over 10 jaar uit ziet? Als we dan vanuit die visie terug redeneren: wat moeten we dan nu doen?

We hebben we met het Stadhuisplein gezien hoe het niet moet. De fout is lang geleden gemaakt maar nu zitten we op de blaren. Dat gaan we anders doen.

Geen voldongen feiten meer maar we staan voortaan zelf aan het stuur. Samenwerken vanuit die visie over de stad van de toekomst.

Het toeval wil dat er vanuit het rijk allang op aangedrongen wordt, middels de omgevingswet. Die schrijft ons die samenwerking gewoon voor. Laten we daar dan nu ook mee aan de slag gaan. Daarom de motie: ‘de Cooltjes uit het vuur halen’.

Voorzitter, ik rond af.

D66 kijkt graag vooruit. Naar een levendig en groen Rotterdam, waar iedereen zichzelf kan zijn, waar we de kracht van de stad gebruiken en waar we voorop lopen op het gebied van duurzaamheid.

Een Rotterdam waar vrijheid centraal staat. Waar mensen hun gang kunnen gaan en zich niet laten betuttelen door de overheid, maar waar samen wordt gewerkt aan de stad.

De stad van de toekomst.