Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 17 oktober 2019

D66: Werkbonus voor Rotterdammers in de bijstand

Het is onaantrekkelijk om vanuit de bijstand aan het werk te gaan. Mensen voelen het maar een beetje in hun portemonnee en zijn bang dat de Belastingdienst hun toeslagen verlaagt. Daarom wil D66-raadslid Nadia Arsieni samen met andere partijen mensen belonen die parttime werken vanuit de bijstand (lees het interview in NRC). De partijen vragen om een investering van 1,9 miljoen euro om 2.800 Rotterdammers een Werkbonus te geven.

 

“Dief van mijn eigen portemonnee als ik ga werken”

Veel Rotterdammers zijn afhankelijk van de bijstand, maar slechts een klein deel werkt daarnaast. Van de ruim 35.000 bijstandsuitkeringen heeft iets meer dan 6%, zo’n 2.200 mensen, inkomsten uit parttime werk. Landelijk ligt dit gemiddelde op zo’n 8%. “Ik sprak een bijstandsmoeder die zich een dief van haar eigen portemonnee voelde. Ze hield maar weinig over als ze aan de slag ging, maar had dan wel minder tijd voor haar zoontje. En de verrekeningen van de Belastingdienst komen pas achteraf.”, aldus initiatiefneemster Nadia Arsieni.

 

Parttime werk als opstap voor fulltime

Uit onderzoek van Divosa blijkt dat mensen die parttime werken drie keer vaker uitstromen uit de bijstand dan gemiddeld. Parttime werk kan dus een mooie opstap zijn richting fulltime werk. Maar mensen maken die stap omdat ze volgens Divosa bang zijn voor inkomensonzekerheid. Er wordt met name gevreesd voor een rekening van de Belastingdienst omdat de huur-, zorg- of kindgebonden toeslag terugbetaald moet worden. Arsieni: “Een fulltime baan is voor veel mensen nog een stap te ver. Een parttime baan is realistischer en biedt perspectief.”

 

Werkbonus: extra mensen aan het werk

Mensen kunnen een Werkbonus opbouwen van maximaal 1.266 euro per jaar, ongeveer 105 euro per maand. Belangrijk is dat de Belastingdienst de Werkbonus niet meetelt voor de toeslagen. Dit biedt zekerheid. Met de Werkbonus wil Arsieni parttime werken stimuleren. “Wij denken dat werken positief is voor zelfvertrouwen, zelfontplooiing, sociale contacten en de gezondheid.”

 

1,9 miljoen euro

D66, PvdA, GroenLinks, NIDA en DENK willen 1,9 miljoen euro vrij maken voor de werkbonus. Daartegenover verwachten zij een besparing op de uitkeringslasten van minimaal 1,5 miljoen euro. “Wij willen werk echt laten lonen.”, aldus Arsieni. Het voorstel wordt donderdag in de gemeenteraad besproken. Het college stuurt binnen zes weken een reactie. Het voorstel van Arsieni borduurt voort op een (niet uitgevoerd) voorstel van oud-raadslid Nils Berndsen uit 2017.