Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 3 oktober 2019

Begroting van daadkracht op duurzaamheid

Begroting

In de media waren er veel positieve reacties op de Begroting 2020 die wethouder financiën Arjan van Gils vorige week presenteerde. D66 is met name trots op de concrete stappen die Rotterdam zet met de energietransitie en de verdere uitbouw van de Citylounge. Maar gelukkig is de financiering het Songfestival nu ook geregeld. Fractievoorzitter Chantal Zeegers: “Met deze begroting maken we geld vrij voor concrete invulling van de energietransitie en het nog aantrekkelijker maken van onze stad. Daar liggen genoeg kansen en die gaan we nu verzilveren!”

 

Buitenruimte: Rotterdam als City lounge

“Met deze begroting transformeert Rotterdam zichtbaar. De City lounge, een stokpaardje van onze partij, komt steeds dichterbij. De Meent, het Binnenwegplein en het prachtige Stationsplein zijn al gerenoveerd. De Coolsingel wordt een mooie boulevard!” Rotterdam trekt komend jaar verder 3,7 miljoen euro uit voor concrete plannen voor Schouwburgplein, Maashaven, Hofbogen, Alexandrium en Westblaak-Coolsingel-Hofplein.

 

Energietransitie: walstroom, een revolving fund en lokale initiatieven

De Rotterdamse energietransitie krijgt steeds meer vorm. In de begroting is daar voor allerlei zaken budget voor vrijgemaakt. Van het vergroenen van het eigen wagenpark tot zonnepanelen op de daken van bedrijfsterreinen. D66 heeft zich de afgelopen tijd vooral hard gemaakt voor walstroom, een revolving fund en lokale initiatieven van bewoners en ondernemers. En gelukkig vinden we dat terug in de begroting.

 

D66 wil al langer schepen die in Rotterdam aanmeren, stimuleren om walstroom te gebruiken. Hierdoor hoeven schepen hun vervuilende en luide motoren niet te laten draaien. Dit scheelt CO2-uitstoot en geluidsoverlast voor Rotterdammers. Zeegers: “Momenteel is er geen infrastructuur voor walstroom. Hierdoor zijn schepen genoodzaakt om hun generatoren te laten draaien. Dit zorgt voor sterke luchtvervuiling in de stad en geluidsoverlast bij omwonenden. Hier willen we wat aan doen.”

 

Het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen kan de gemeente niet alleen. Daarom start het college met het Energietransitiefonds. Dit fonds zal zoveel mogelijk inzetten op revolverende middelen. Het idee van dit fonds is dat opbrengsten – zoals rente, afgeloste leningen, dividend en bijvoorbeeld geld uit de verkoop van aandelen – terugvloeien naar het fonds, waardoor het geld nog een keer ingezet kan worden voor het financieren van andere projecten. “Met dit fonds gaan we flink inzetten op het financieel ondersteunen van lokale bottom-up initiatieven en innovatie in de stad, zowel van burgers als bedrijven” aldus Zeegers.