Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 5 september 2019

Waar zijn de locaties voor nachthoreca?

De werkelijkheid is bikkelhard: goedwillende ondernemers kunnen hoog of laag springen, demonstraties organiseren, een aanhang van duizenden Rotterdammers achter zich hebben, maar niemand in Rotterdam kan tegenwoordig nog een club of danscafé openen waar je tot laat in de nacht kan dansen. D66 pleit voor een visie op het nachtleven, meer maatwerk en variëteit in sluitingstijden en geen bekrompen regels voor terrassen en dakterrassen.

Nachtvergunningen

Raadslid Elene Walgenbach ging afgelopen woensdag 4 september wederom in gesprek met de burgemeester over de staat van het Rotterdamse nachtleven. Dit keer bewapend met een artikel van Vers Beton, waarin werd geconcludeerd dat van de 155 nachtvergunningen die Rotterdam telt, 41% helemaal niet open is in de nacht.

De zaken die wel open zijn in de nacht, betreffen voornamelijk shoarmatenten en fastfoodzaken. De werkelijkheid is dat er op slechts 28% van de locaties nog gedanst of een biertje gedronken kan worden na 02:00. Elene was hier niet over te spreken. “Laten we eerlijk zijn. Het is momenteel echt drie keer niks. Een wereldstad in slaapstand”.

Weinig medewerking

Er zijn voorbeelden genoeg van waar het fout gaat volgens Elene: “Er zijn drie locaties in het centrum waar uitbreiding van nachthoreca mogelijk is, maar die panden staan nog steeds leeg. Waarom staan deze panden nog leeg terwijl er genoeg ondernemers zijn die hier interesse in hebben?”

Ook bedrijventerreinen en havengebieden, waar grote panden staan en niemand woont, worden vaak genoemd als locaties waar ontwikkeld zou kunnen worden. Uit de meest recente plannen van de gemeente blijkt echter niet dat het college open staat voor ontwikkeling op die locaties. Tot ongenoegen van D66, andere partijen in de raad en een hoop Rotterdammers.

Protest

Afgelopen februari stonden duizenden Rotterdammers op het Stadhuisplein om te protesteren tegen de verschraling in het nachtleven. Elene vroeg aan de burgemeester waarom er niks wordt gedaan met deze roep van duizenden Rotterdammers, die overigens al veel langer klinkt dan de afgelopen maanden.

De burgemeester kon zich niet vinden in dit beeld, waarop Elene aankondigde in de raad met een aantal moties te komen in de hoop het nachtleven een boost te geven.

De horecaplannen worden op donderdag 12 september behandeld in de gemeenteraad.

Thema

Levendige stad

Lees meer