Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 8 augustus 2019

Privacy bittere pil aanpak woonoverlast?

Wethouder Wijbenga presenteerde op 11 juli jl. een nieuwe aanpak tegen woonoverlast om Rotterdammers veilig en schoon te laten wonen. Daarbij moet de gemeente meer gaan samenwerken met maatschappelijke en zorginstellingen. D66 maakt zich zorgen omdat daarbij hele gevoelige medische gegevens zonder duidelijke afspraken over tafel gaan.

 

Schoon en veilig wonen voor alle Rotterdammers

Net als de wethouder wil D66 dat alle Rotterdammers schoon en veilig kunnen wonen. De gemeente heeft daarom een ambitieuze nieuwe aanpak gepresenteerd tegen woonoverlast. Samen met maatschappelijke en zorginstellingen, woningcorporaties en vele anderen pakt de gemeente overlastgevers aan.

 

Samenwerking belangrijk

D66 ziet ook het voordeel van samenwerking tussen al deze partijen. Fractievoorzitter Chantal Zeegers: “Overlast kent altijd meerdere kanten. Overlastgevers hebben vaak veel problemen tegelijk. Denk aan psychische problemen, schulden, problemen met justitie en dergelijke. Dus om tot oplossingen te komen, moeten veel organisaties goed samenwerken!”

 

Privégegevens op straat?

Wethouder Wijbenga wil dat deze instanties gevoelige, medische informatie gaan uitwisselen. Helaas is in het plan onduidelijk hoe dit gaat gebeuren. “Dit vinden wij bij D66 gevaarlijk. Jij wil toch ook niet dat iedereen weet welke ziektes je hebt, welke pillen je slikt of welke behandelingen je volgt?” Aldus D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers. “Rotterdammers moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun privégegevens in goede handen zijn.”

 

D66, SP, PvdD en PvdA willen uitleg

Daarom vragen D66, SP, PvdD en PvdA gezamenlijk tekst en uitleg aan de wethouder. De politieke partijen willen exact weten welke afspraken deze organisaties gaan maken over gegevensdeling. Ook is het belangrijk dat de gemeente goed kijkt of deze afspraken binnen de privacywet passen. “Het is nu totaal niet helder welke gegevens op welke manier gedeeld worden. Daar zijn strenge wettelijke regels voor. Wij willen weten of de procedures binnen de wet passen.”