Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 juli 2019

Overbodige verboden

In Rotterdam mag je geen wormachtige larven verzamelen, niet gokken op de weg en niet met houten wielen door de berm rijden. D66 vindt het vreemd dat dit soort overbodige verboden in de lokale regelgeving staan. “Wij staan voor individuele vrijheid tót je anderen schaadt. Om overlast te voorkomen, kan een verbod effectief zijn. Maar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat vol met irrelevante, niet handhaafbare, ineffectieve symboolverboden. Het is onduidelijk waarom sommige regels ooit in de APV zijn opgenomen. Laat staan of erop gehandhaafd wordt. Ik heb hierover kritische vragen gesteld aan het college, maar de antwoorden overtuigen mij helemaal niet.” zegt woordvoerder veiligheid Nadia Arsieni.

Alcoholverbod, blowverbod, lachgasverbod?
In Rotterdam beschikken we al over een alcoholverbod in diverse parken. En het is bijvoorbeeld ook verboden om buiten te blowen. De nieuwste discussie gaat over lachgas. Dat willen verschillende partijen ook weer gaan verbieden via de APV.

Initiatiefvoorstel D66
Volgens D66 is dit groeiende aantal verboden een beweging in de verkeerde richting. Door dingen te verbieden bewaak je niet alleen de veiligheid van Rotterdammers. Maar je tast tegelijkertijd ook hun individuele vrijheid aan. Arsieni: “Met een algeheel verbod schiet je met een kanon op een mug. Dat zou wat D66 betreft verboden moeten worden. Ik wil een verbod op overbodige verboden!” Daarom kondigt D66 een initiatiefvoorstel aan. Hierin nemen we overbodige verboden en rigide regels onder de loep. Die vertrutting is namelijk on-Rotterdams.

Horeca en evenementen
D66 vindt dat horeca en evenementen ook te veel last hebben van lokale regelgeving en verboden. Woordvoerder horeca en evenementen Elene Walgenbach: “De regels voor nachthoreca zijn bijvoorbeeld erg rigide. Je mag tot óf 2.00 uur open zijn, óf je moet 24 uur open zijn. Wij willen meer flexibiliteit voor een bruisend nachtleven.”