Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 juni 2019

De Formule E past beter bij Rotterdam

Snelle auto’s, professionele coureurs, een wereldwijd publiek en een boost voor duurzame innovatie voor de auto-industrie. Afgelopen week diende Ingrid van Wifferen schriftelijke vragen in over het organiseren van Formule E-races in de Rotterdamse binnenstad. Ze vroeg aan het college hoe zij hier tegenaan kijken en op welke locaties dit zou kunnen. Ingrid gaf deze week vervolg aan deze vragen met een opiniestuk in het Rotterdamse Dagblad010:

Snelle auto’s, professionele coureurs, een wereldwijd publiek en een boost voor duurzame innovatie voor de auto-industrie. Dat is… de Formule E.

Een oprukkende sport van snelle elektrische auto’s met een serieuze competitie. De races hebben plaatsgevonden in onder andere New York, Parijs en Peking. Nu heeft Eindhoven aangekondigd de Formule E binnen te willen halen. Niks mis met Eindhoven, maar bij een evenement met zo´n uitstraling en zoveel publiek verwacht je iets anders, daarbij verwacht je een stad als Rotterdam.

Het college heeft duidelijk gemaakt dat de populaire Bavaria City Races geen plaats meer hebben in Rotterdam vanwege de vervuiling en de dagenlange afzetting van de binnenstad. Formule E is echter een heel andere sport. Het hele race evenement duurt slechts één dag én er is veel minder geluidsoverlast en vrijwel geen luchtvervuiling. Het parcours is ook veel korter, waardoor er veel minder afgezet dient te worden.

De Formule E past ook nog eens naadloos bij de ambities voor nieuwe energie van Rotterdam. Rijden op elektriciteit pas bij de energietransitie en een spannende race met snelle auto´s past bij een levendige stad. De Formule E wordt doorgaans georganiseerd samen met een duurzaamheidsweek, waarbij technologische innovatie en duurzaamheid voorop staan. De overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven slaan hierbij de handen ineen. Kortom veel innovatie en een sport die duurzaamheid aantrekkelijk kan maken voor een groot publiek.

Formule E heeft inmiddels een miljoenenpubliek wereldwijd. Nederland is met de nummer vijf in het wereldklassement, Robin Frijns, goed vertegenwoordigd. Enkele maanden geleden schreef Frijns de Formule E van Parijs nog op zijn naam. Kortom de Formule E in Rotterdam zou nog eens een mooi oranje randje kunnen krijgen.

Rotterdam richt zich momenteel volledig op een heel andere blikvanger, namelijk het Eurovisie Songfestival, voor volgend jaar. Na 2020 moet er ook nog wat te doen zijn in Rotterdam. Steden wereldwijd staan letterlijk in de rij voor de Formule E. Als Rotterdam de Formule E wil organiseren hoogste tijd hier nu werk van te gaan maken om in 2021 kanshebber te worden.

En wees eerlijk, dit evenement zou best leuk zijn voor Eindhoven, maar echt geweldig passen bij Rotterdam.