Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 juni 2019

Eerlijke verkiezing van een gekozen burgemeester

D66 Rotterdam is warm pleitbezorger van eerlijke en zorgvuldige verkiezing van een burgemeester. De digitale meningspeiling over de huidige burgemeester, die door een aantal partijen wordt voorgesteld, is dat niet volgens Ingrid van Wifferen. D66 wacht liever – hopelijk nog maar even – op rechtvaardige burgemeestersverkiezingen.

 

Lang gekoesterde wens

Het zelf kunnen kiezen van een burgemeester is een lang gekoesterde wens van D66. Ingrid van Wifferen verheugt zich in een opiniestuk in het NRC als D66’er dan ook op het feit dat de gekozen burgemeester bijna in zicht is. “De grondwet is inmiddels gewijzigd en het is wachten op een goede wet, waardoor er daadwerkelijk op een wettelijke en fatsoenlijke wijze burgemeestersverkiezingen kunnen worden uitgeschreven.”

Digitale meningspeiling

Er wordt deze maand in de Rotterdamse gemeenteraad gedebatteerd over een voorstel van Denk en Leefbaar Rotterdam om de inwoners – vooruitlopend op deze wet – tóch al te raadplegen over de herverkiezing van de huidige burgemeester, Ahmed Aboutaleb.

Mogelijk zal burgemeester Aboutaleb van Rotterdam opteren voor een nieuwe termijn. Dit is volgens de partijen een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat Rotterdam de proeftuin van Nederland is en gaat voor democratische vernieuwing.

Geen voorstander

Om een digitale meningspeiling mogelijk te maken moet er een regel worden gewijzigd in de reglementen, die meningspeilingen over personen verbiedt. De partijen hebben nu een voorstel ingediend om de woorden „behalve de burgemeester” toe te voegen.

Ondanks dat dit juridisch gezien mogelijk lijkt, is D66 hier geen voorstander van. Zo leidt het volgens Ingrid van Wifferen tot een houtje-touwtje verkiezing, mét risico’s en zónder een eerlijke kans voor de huidige burgemeester. Daarnaast is de peiling niet representatief genoeg omdat niet iedereen toegang heeft tot dit middel en is het vatbaar voor beïnvloeding. “Kortom, dit middel niet geschikt om over personen te stemmen.”

Lees hier het uitgebreide opiniestuk in het NRC.