Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 april 2019

D66 pleit voor aanmelden wietproef

Burgemeester Aboutaleb moet Rotterdam aanmelden als stad voor de landelijke wietproef, of hij dat nu wil of niet. Dat vindt D66-raadslid Elene Walgenbach. Ze stelde hierover schriftelijke vragen aan de burgemeester waarin ze oproept Rotterdam aan te melden voor de proef, waarvoor deze week de voorwaarden bekend zijn gemaakt.

Voorwaarden 

Afgelopen week is het ontwerpbesluit voor de inrichting van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan de regels waaraan deelnemende partijen, zoals coffeeshophouders, telers en gemeenten, moeten voldoen.

Enkele voorwaarden zijn dat alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten mee moeten doen aan het experiment, om het experiment goed te kunnen meten. Daarnaast moeten de coffeeshops en de aangewezen telers een sluitende en transparante administratie bijhouden. Het aanbod en de prijs moet straks worden bepaald door de markt.

Vanaf 23 april 2019 kunnen burgemeesters aangeven of ze interesse hebben om mee te doen aan het experiment. De verwachting is dat later dit jaar een besluit wordt genomen over welke gemeenten deelnemen.

Niet haalbaar

Burgemeester Aboutaleb liep vast op de zaken vooruit door in een interview met NU.nl aan te geven dat de wietproef in Rotterdam “‘m niet gaat worden”. Hij vindt het een irreële voorwaarde dat alle coffeeshops mee moeten doen om in aanmerking te komen voor de wielproef en denkt daarom dat de proef geen kans van slagen heeft in Rotterdam of andere grote steden.

“En dat terwijl er een breed aangenomen motie ligt waarin de oproep staat om ons aan te melden” verzuchtte Elene eerder in De Telegraaf. Ze doelt daarmee op de motie ‘Vertrouwen in een werkbaar coffeeshopbeleid’ van Robin de Roon, die met gesteund werd door de PvdA, GroenLinks, de SP, de VVD en de Partij voor de Dieren.

Politiecapaciteit

Door het scheve softdrugsbeleid van de afgelopen decennia vindt wietteelt nu noodgedwongen plaats in de illegaliteit. Het gebrek aan toezicht kan leiden tot gevaarlijke situaties: niet zelden veroorzaken wietplantages brand in woonhuizen en appartementencomplexen. De gedoogconstructie kost bovendien veel politiecapaciteit.

Elene ziet de proef met gemeentewiet dan ook juist als een kans: “Dit heeft potentie. Het zorgt er voor dat politiecapaciteit vrijkomt voor andere zaken.” Hetgeen volgens de burgemeester vaak een struikelblok is voor experimenten met bijvoorbeeld horeca.

In de schriftelijke vragen die Elene indiende vraagt ze aan de burgemeester hoe hij aankijkt tegen de overige voorwaarden en of hij nog steeds voornemens is om Rotterdam aan te melden voor deze proef. In geval het antwoord nee is, wil ze graag weten wat daar precies de redenen van zijn.