Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 april 2019

Onafhankelijk onderzoek naar Trevvel na onderzoek D66

Ingrid van Wifferen heeft de afgelopen week gepleit voor onafhankelijk onderzoek naar de dienstverlening van Trevvel. “Er zijn na een jaar van vervoeren nog te veel klachten” meent zij. Een belronde onder meer dan 40 zorginstellingen schetst het beeld dat de goede cijfers van Trevvel niet stroken met de werkelijkheid.

Wethouder Sven de Langen (volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) zegde afgelopen woensdag toe verschillende onafhankelijke onderzoeken in te zetten om de dienstverlening van Trevvel te verbeteren. D66 is blij met dit resultaat.

“Het doelgroepenvervoer is belangrijk. Kwetsbare mensen komen zonder dit vervoer nergens. Als er iets mis gaat met dit vervoer zijn de gevolgen meteen groot” aldus van Wifferen. “Misschien nog wel het ergste is dat mensen tegen uitjes op gaan zien vanwege gedoe rondom het vervoer.”

Ingrid gaf tijdens de commissiebehandeling aan te begrijpen dat er bij een grote organisatie dingen fout gaan. “Waar gehakt wordt vallen spaanders. Maar we willen wel weten wat hier precies aan de hand en  erop kunnen vertrouwen dat het doelgroepenvervoer goed is. Dat lukt nu niet.”

Wethouder Sven de Langen gaf toe dat hij goed chagrijnig is van de klachten. Er zijn minder klachten dan toen Trevvel het vervoer op maat op 1 januari 2018 overnam, zo benadrukte de wethouder. Maar tevreden is hij niet. “Ik krijg wekelijks verhalen binnen over wanneer het misgaat.’’

Twee ouders waren voor het debat naar het stadhuis gekomen om de verhalen over hun volwassen kinderen, die zelfstandig wonen, te delen. Omdat ze in een rolstoel zitten, kunnen ze alleen met de rolstoelbusjes van Trevvel reizen, bijvoorbeeld naar hun werk of sport. “Vier van de bewoners van de plek waar mijn dochter woont, zijn afgehaakt bij het sporten. Ze konden niet tegen de stress en het wachten in de kou als Trevvel weer niet kwam opdagen of ze moesten lang wachten’’, vertelde de vader.

Op de vraag van D66 om een onafhankelijk onderzoek, die gesteund werd door andere partijen, antwoordde De Langen dat er onafhankelijke onderzoeken komen. Het onderzoek onder klanten loopt al. Ook instellingen worden benaderd over hun ervaringen. In eerste instantie wat betreft het vervoer van volwassenen. Later volgt ook een onderzoek naar het leerlingenvervoer.

De Rotterdamse wethouder breidt dit onderzoek uit om een beter beeld te krijgen. Verder wordt het systeem dat Trevvel gebruikt onder de loep genomen om problemen zoals in maart, toen veel ritten ‘verdwenen’ uit de planning, te voorkomen. Als laatste zal de audit-afdeling van de gemeente in z’n geheel naar Trevvel kijken.