Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 april 2019

Debat over proef sluitingstijden op de Meent en de Witte de With

D66 is niet blij met de manier waarop burgemeester Aboutaleb heeft besloten dat horecazaken op de Meent en de Witte de Withstraat van mei tot en met september een uur langer open mogen. Elene Walgenbach vroeg hierover een debat aan.

Horecazaken op de Meent en de Witte de Withstraat mogen vanaf mei tot en met september op vrijdag en zaterdag tot drie uur ’s nachts open blijven, in plaats van tot twee uur. Dit bevestigt een woordvoerder van de burgemeester in het NRC op 29 maart 2019

Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat het om een proef met latere sluitingstijden die past bij de wens van de coalitiepartijen om de stad te verlevendigen. Omdat het een proef betreft was het niet nodig om de gebiedscommissie en de gemeenteraad te betrekken bij het besluit.

Elene, die groot voorvechter is van meer flexibilisering in de horeca, is niet blij dat de raad niet geïnformeerd is en de gebiedscommissie niet bij het besluit betrokken zijn. „Zo kan de gebiedscommissie de bewoners niet raadplegen over zo’n belangrijk besluit over hun directe leefomgeving.”

De gebiedscommissie Centrum bekritiseert de burgemeester omdat hij hen gepasseerd heeft. Dat ondernemers op de Meent en Witte de Withstraat wel geïnformeerd blijken over de proef maakt gebiedscommissielid Jim Pedd (D66) razend. „Dus zij wisten het wel, en wij niet? Wat zijn we dan eigenlijk aan het doen hier als gebiedscommissie?”

Bewoners van de Witte de Withstraat klagen al jaren over overlast van de massa uitgaand publiek die rond twee uur ’s nachts in één keer op straat belandt omdat de meeste kroegen dan sluiten. Dan ontstaan er opstootjes, lawaai en wordt er geplast en gebraakt in portieken van bewoners. Het extra uurtje moet de uitstroom rustiger doen verlopen. “Ik vraag me af of je dat bereikt door tot drie uur open te mogen blijven” aldus Pedd.

Het oorspronkelijke idee van zo’n proef, waar D66 groot voorstander van is, is dat de sluitingstijden geheel los worden. Dan zouden de kroegen pas sluiten op het tijdstip dat de mensen uit zichzelf naar huis gaan. Hiermee voorkom je dat alle bezoekers tegelijkertijd op straat belanden en ontstaat er een meer geleidelijke spreiding van het uitgaanspubliek.

Elene zal voor de raad van 11 april een tweeminutendebat aanvragen om het te hebben over de inrichting van de proef. “Het doel moet zijn zoveel mogelijk verlevendiging van de binnenstad, waarbij ook de leefbaarheid moet worden gewaarborgd.”