Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 februari 2019

(On)veilig LHBTI klimaat op Rotterdamse scholen?

Afgelopen week verscheen er een onderzoek van onderzoeksbureau Qrius met als titel “Het 16- LHBTI onderzoek: een stadsbreed, inventariserend onderzoek over de ‘coming out’ van jongeren van 12 t/m 16 jaar in Rotterdam”.

De conclusies die Qrius stelt in het rapport zijn wat D66 betreft zeer teleurstellend en daarom stelde Nadia Arsieni samen met Leefbaar Rotterdam en de VVD schriftelijke vragen aan de wethouder.

Onveilig klimaat

“Regenboogtompoucen bij de Hema. Het logo van H&M in regenboogkleuren op de vestigingen. Jassen in alle kleuren van de regenboog in de etalages van America Today. Een regenboogscherm op de pinautomaten van de ING. Overal vlaggen in regenboogkleuren. Het is groot feest als er een ‘Pride’ is en er is volop aandacht voor LHBTI. En je kunt niet anders dan tot de conclusie komen dat Nederland een vrij en tolerant land is en dat het misschien wel beter met de acceptatie van homoseksuelen en transgenders gaat dan ooit.”

Jammer genoeg, zo stellen de onderzoekers zelf, laat het onderzoeksrapport een ander beeld zien van de acceptatie van homoseksuelen en transgenders in Rotterdam.

Zo schijnt het in Rotterdam nog steeds op ‘heel veel scholen’ bijna onmogelijk te zijn om uit de kast te komen. Het rapport spreekt van tientallen Rotterdamse scholen waar het klimaat onvoldoende veilig is voor jongeren om voor hun geaardheid uit te komen.

Daarnaast weren sommige scholen volgens de onderzoekers voorlichting over LHBTI en seksualiteit, waarbij ook niet-religieuze scholen blijken te zwichten voor de druk van ouders die niet willen dat hun kind hiermee wordt geconfronteerd. Het is volgens de onderzoekers  op scholen met vooral streng religieuze leerlingen en scholen die in het bijzonder focussen op sportprestaties, moeilijk voor jongeren om ‘anders te zijn’

Maximaal bereik voorlichting

In januari diende Nadia nog een motie in voor maximaal bereik van LHBTI-voorlichting op Rotterdamse scholen. De strekking van die motie was dat de gemeente Rotterdam een regierol zou moeten pakken om voorlichting over seksuele en genderdiversiteit op alle Rotterdamse scholen te stimuleren.

De conclusies van Qrius komen dan ook rauw op ons dak. “Het is onacceptabel dat Rotterdamse scholen weigeren LHBTI-voorlichting te geven” aldus Nadia.

Genoeg reden om vragen te stellen aan het college. Zo wil Nadia onder andere weten of de wethouder zich herkent in de conclusies van het onderzoek, of hij in beeld heeft om welke scholen het gaat en als belangrijkste vraag wat de gemeente kan doen aan scholen die weigeren voorlichting te geven.

Het onderzoek van Qrius en de beantwoording van de vragen zal naar verwachting worden besproken in de commissie WIISA van 6 maart 2019.