Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 31 januari 2019

D66 wil meer straten vernoemen naar vrouwen en minderheden

Er moeten veel meer straten worden vernoemd naar vrouwen en mensen met een migratieachtergrond. Om Rotterdammertjes te inspireren zijn rolmodellen nodig waar kinderen zich in kunnen herkennen. De gemeente neemt de belangrijkste punten uit een voorstel van D66 over, waardoor diversiteit een belangrijke plek krijgt in het Rotterdamse straatbeeld. De Telegraaf en AD schreven beiden een bericht hierover.

Geen enkele straat vernoemd naar Rotterdammer met migratieachtergrond
Van alle straten die vernoemd zijn naar personen, is 92% vernoemd naar een man. Slechts 8% is vernoemd naar een vrouw. Bovendien is geen enkele straat vernoemd naar een Rotterdammer met een migratieachtergrond. Veel kinderen die nu opgroeien in Rotterdam kunnen zich daarom niet identificeren met deze historische figuren. “Eigentijdse rolmodellen inspireren de kinderen die nu in Rotterdam opgroeien dat ze ook alles kunnen bereiken.” Aldus initiatiefneemster Nadia Arsieni (raadslid D66 Rotterdam).

Voorstel
D66 heeft samen met GroenLinks, NIDA, SP en PvdA een voorstel gedaan om straatnamen diverser te maken. Hierdoor gaat de gemeente diversiteit nu als voorwaarde opnemen bij het bedenken van nieuwe straatnamen. Ook kan de gemeente al vijf jaar na iemands dood een straat vernoemen, terwijl nu nog tien jaar is. Arsieni: “Rotterdam heeft exact tien jaar moeten wachten op een straat die vernoemd werd naar Pim Fortuyn. Belachelijk lang, want iedereen ziet meteen welke invloed hij heeft gehad op Rotterdam en Nederland. Waarom zou je dan nog tien jaar moeten wachten?”

Aftrap met campagne
Mensen moeten de nieuwe rolmodellen wel kennen. Daarom komt D66 donderdag tijdens de bespreking in de gemeenteraad met een voorstel voor een publiekscampagne. Hierdoor krijgen de vrouwen en minderheden naar wie een straat vernoemd wordt de aandacht die ze verdienen.