Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 december 2018

Ambitieuze renovatie Museum Boijmans van Beuningen

Een toekomstbestendig en duurzaam museumgebouw dat aan alle eisen van deze tijd voldoet, meer bezoekers kan ontvangen en aantrekkelijker wordt voor Rotterdammers en toeristen. Dat is het doel van de grootschalige renovatie en verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen, zo maakt Said Kasmi, Wethouder Cultuur, recentelijk bekend. Met de unieke collectie behoort het museum tot de top 3 van Nederland en top 50 van de wereld.

Echter, het gebouw, deels rijksmonument, is hoognodig toe aan deze renovatie die start in 2019, zo’n zeven jaar zal duren en € 223,5 miljoen gaat kosten. Kasmi: “Dit is een investering die Rotterdam en de Boijmans-collectie verdienen.”

Museum Boijmans Van Beuningen bestaat dit jaar 169 jaar en is daarmee één van de oudste musea van Nederland. De kunstverzameling is van wereldklasse en bestaat uit zo’n 150.000 objecten met een geschatte waarde van € 8 miljard. De gemeente is grotendeels eigenaar van deze collectie en ook eigenaar van het gebouw. In dat gebouw zit asbest, het kampt met achterstallig onderhoud en voldoet niet meer in technisch en functioneel opzicht. Momenteel wordt het pand met tijdelijke noodmaatregelen opengehouden. Vanaf 1 januari 2019 moet het gebouw grotendeels sluiten op last van de brandweer. De geplande renovatie is een kans om naast de noodzakelijke maatregelen met een hernieuwd gebouw een brug te slaan naar de 21e eeuw en naar nieuwe generaties publiek.

Financiële bijdragen
Museum Boijmans Van Beuningen en de kunstverzameling werden en worden financieel door vele handen gedragen. Vanuit die gedachte zoekt de gemeente voor deze ambitieuze renovatie de samenwerking met goede doelenorganisaties en filantropen. Ook hoopt de gemeente op financiële bijdragen van het Rijk en de Provincie.

Steun van de RRKC
In opdracht van de gemeente heeft De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) een advies uitgebracht over de toekomst van het museum en de bijbehorende (bouw)opgave. De RRKC ondersteunt met dit advies de keuze voor een ambitieuze variant van renovatie. “We zijn blij met dit advies van de RRKC. Het steunt ons in onze overtuiging dat we dit moment moeten aangrijpen om Boijmans klaar te maken voor te toekomst.” aldus Kasmi.

Collectie blijft zichtbaar
Deze ambitieuze verbouwing betekent dat het museumgebouw zeven jaar dicht zal gaan. Tijdens de renovatie blijft de collectie wel zichtbaar voor het publiek. Het museumgebouw gaat begin 2019 gedeeltelijk dicht. In juni 2019 volgt volledige sluiting tot begin 2026. Kasmi: “Het gebouw gaat dicht, maar de collectie blijft zichtbaar in Rotterdam en daar buiten”. Met een inhoudelijk en educatief programma wil het museum bovendien vormgeven aan een toekomstgerichte inhoudelijke vernieuwing van het museum.