Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 november 2018

Reizigers Hoekse Lijn niet in de kou

Chantal Zeegers, fractievoorzitter D66 Rotterdam, heeft samen met het CDA Rotterdam schriftelijke vragen gesteld over de situatie van reizigers op de Hoekse Lijn. “De winter komt eraan. Het is geen pretje om dan op de bus te wachten op een plek waar dit eigenlijk niet de bedoeling is. Voor die reizigers moet het comfortabel reizen zijn.”

De Hoekse Lijn is een groot project waarbij er een metroverbinding komt van Hoek van Holland naar Rotterdam, via Vlaardingen, Maassluis en Schiedam. Tijdens de bouw moet een deel van de reizigers gebruikmaken van alternatief vervoer, waaronder speciale bussen.

In verschillende steden zijn al compensatiemaatregelen getroffen. Vervoersmaatschappij RET heeft vervangend busvervoer ingezet in Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. Ook zijn er op sommige plekken tijdelijke bushokjes neergezet.

Het college meldde op 7 november dat het weer langer gaat duren voordat de Hoekse Lijn reizigers kan vervoeren. Eind februari 2019 kan de exploitatie op zijn vroegst starten. Tot nu toe werd nog gerekend op een start eind 2018. De opleverdatum is al vaker ver naar achteren geschoven.

Omdat de compensatiemaatregelen van tijdelijke aard zijn, maakt D66 zich druk om het comfort van deze reizigers.  “Het was natuurlijk niet voorzien dat dit zo lang zou duren. Ik wil daarom echt zeker weten dat deze compensatiemaatregelen de hele winter blijven staan, totdat de Hoekse Lijn echt gaat rijden.” Aldus Zeegers.

In Schiedam is ook op initiatief van D66 op 13 november een motie aangenomen die ook in Schiedam aandringt op voortzetting van de compensatiemaatregelen. De motie dringt ook aan om in overleg te treden met buurgemeenten, waaronder Rotterdam.