Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 oktober 2018

Betalen is bepalen?

Steeds vaker steken private weldoeners geld in mooie, maatschappelijke projecten in Rotterdam. Weldoenersclub De Verre Bergen (en het aanverwante Droom en Daad) investeert bijvoorbeeld in sociale projecten, het Collectiegebouw van museum Boijmans-van Beuningen en mogelijk in een ‘landverhuizersmuseum’ in Katendrecht. Chantal Zeegers in het Algemeen Dagblad: “Fantastisch als mensen willen investeren in Rotterdam. Maar het moet wel transparant gebeuren. En met democratische controle.” Zeegers heeft daarom in de gemeenteraad een debat aangevraagd met een Regeling van Werkzaamheden.

Eerlijk speelveld
Verschillende private investeerder verdienen een gelijk speelveld. Voor D66 is de procedure nu niet transparant genoeg. Zeegers in het Algemeen Dagblad: “Ten eerste: fantastisch als mensen in Rotterdam willen investeren. Geïnteresseerde clubs en de gemeenteraad hebben het recht om vooraf te weten hoe maatschappelijke initiatieven worden beoordeeld. Als er een oneerlijk speelveld is, haken misschien andere clubs af die ook heel goede bedoelingen hebben”.

Democratische controle
Ook spelen er grote publieke belangen bij sommige investeringen. “Een stad als Rotterdam wil vaker samenwerken met private financiers. Als het over grote zaken gaat, is het wel de gemeenteraad die erover beslist. Mijn kritiek is dat die plannen niet via de gemeenteraad lopen. En daar zal ik het college op aanspreken. ” Aldus Zeegers.

Daarom wil D66 graag dit jaar nog met de wethouder Financiën in gesprek over hoe de democratische controle, transparantie en het gelijke speelveld bij dit soort investeringen kan worden geborgd.