Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 september 2018

Aftrap politiek seizoen 2018-2019

Afgelopen zondag heeft in KINO Rotterdam de aftrap plaatsgevonden van ons nieuwe politieke seizoen. Fractievoorzitter Chantal Zeegers zette de lijnen uit voor het komende politieke jaar:

“Beste aanwezigen,

Vol trots en energie sta ik hier. Trots, omdat we nu écht aan de slag gaan. Met een groen, sociaal-liberaal en vrijzinnig coalitie-akkoord dat de stad verder brengt. Met twee wethouders, Said en Adriaan, die enorm veel zin hebben om hier, samen met het college, uitvoering aan te geven. Met portefeuilles die ertoe doen: De Haven waar een enorme omslag plaats gaat vinden naar verduurzaming. Grote projecten als Maastunnel, Coolsingel, Hoekse Lijn. Zichtbare en belangrijke projecten die Rotterdam bereikbaar en aantrekkelijk maken. Dankzij Adriaan gaan we volgend jaar gewoon met de metro naar Hoek van Holland om op het strand de opening van het politieke seizoen te vieren. Zonder dat iedereen hier begint te morren over de afstand. Met Feijenoord City geven we een boost aan Rotterdam-Zuid. Dan wordt dat deel van Rotterdam mooi, met nieuw te bouwen woningen in een groene leefomgeving. En met financiën houden we ook zicht op een solide begroting. Dit hele pakket is bij Adriaan in goede en vertrouwde handen.

Dan, Onderwijs: dé manier om kansen voor alle Rotterdamse kinderen, maar ook voor volwassenen te vergroten. Een portefeuille die als geen ander past bij Said. Iemand die zelf weet hoe belangrijk kansen in het leven zijn. Die uit eigen ervaring weet dat onderwijs mensen echt verder brengt.

Plus: Stadscultuur en Toerisme. Rotterdam heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De stad leeft en bruist. Deze ontwikkeling hebben we te danken aan de tal van cultuurmakers, horecaondernemers en festivalorganisatoren. Deze beleidsterreinen dragen als geen ander bij aan een levendig Rotterdam. Door ze nu onder te brengen bij één D66 wethouder die verantwoordelijk is voor onze stadscultuur komt een langgekoesterde droom van D66 uit. Levendigheid wordt in dit college een doel dat expliciet wordt meegenomen, door onze wethouder Said.

We kennen Said als een echte genieter van de Rotterdamse stadscultuur. Ik kwam hem in ieder geval altijd ergens tegen in het centrum als ik ergens koffie wilde gaan drinken of gewoon aan het winkelen was. Said aan de wandel of op zijn fiets, maar altijd in gesprek. Hij kent alles en iedereen en legt heel makkelijk de verbindingen. De toegankelijke wethouder die we nodig hebben.

Al die extra levendigheid in de stad zal ertoe leiden dat het toerisme nog verder zal toenemen. En ook aan Said de taak om deze stroom in goede banen te leiden. Zo houden we de stad ook in de toekomst aantrekkelijk.

En last – but not least- een super energieke fractie. Een fractie met veel verschillende kwaliteiten. Met Nadia Arsieni, Ingrid van Wifferen, Elene Walgenbach en Robin de Roon. Een fractie die zich snel een team ging voelen, elkaar wat gunt en de discussie niet schuwt. Een fractie die staat te popelen. Staat te popelen om de stad in te trekken, onderwerpen op te pakken en te laten zien waar D66 voor staat. We willen zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle Rotterdammers. Actief zijn in het leggen van contacten, ons laten horen op social media en goede relaties met de pers onderhouden. Samenwerking met de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomite’s. Werkbezoeken blijven doen. En onze #ingesprekmet acties doorzetten.

Door goed contact met de stad weten we wat er speelt. Zijn we met issues bezig die ertoe doen. Niet alleen op korte maar ook op lange termijn. Nooit dogmatisch, wel doordacht.

Het moge duidelijk zijn. D66-ers houden van levendigheid. In de stad, maar ook in de partij. Wij willen als fractie het politieke debat ook in de partij voeren, met jullie. D66 als debatpartij, waarin de fractie actief verantwoording aflegt en de discussie opzoekt. Dat kunnen jullie van ons verwachten.. En we zullen de scherpte opzoeken in het debat: wel of niet het roken op straat verbieden? Als gemeente strijden voor behoud van een Fenixloods of overlaten aan de markt? Snel top down duurzaamheidsbeleid of samenwerking en vertrouwen in het bedrijfsleven? Straatnamen veranderen?

Wat ons betreft blijven we in gesprek, met anderen en met elkaar. Het debat en de dialoog zijn de stepping stones van een weerbare democratie. Daar staan wij dan ook voor, als Democraten. Omdat wij geloven dat een weerbare democratie de samenleving sterk maakt. Om met de Franse filosoof Jean Luc Nancy te spreken: een samenleving maak je met elkaar, elke dag opnieuw. Op de werkvloer, in de wetenschap, bij verenigingen en in de politiek. Dat is onze gemeenschap. En laten we dat ook aandacht geven en goed doen. En een weerbare democratie begint hier, met elkaar.

Voor mij is zo ook de cirkel rond. We zijn hier vandaag samen in KINO. Een geweldige en succesvolle plek voor een energieke kunstvorm: de film. Kunst en cultuur laten ons zien dat er altijd andere visies, invalshoeken en meningen zijn. Een permanente herinnering aan de kans op meerstemmingheid. De tolerantie voor kunst – voor datgene wat men nog niet kent- is een testcase voor het democratische gehalte van een politieke gemeenschap, aldus de Vlaamse hoogleraar cultuursociologie Pascal Gielen.

En waar kunnen we dan ook beter het nieuwe seizoen inluiden en proosten op een vrijzinnig en verbindend D66, dan hier in een kunstzinnige omgeving. Bedankt allen voor jullie komst en ik wens jullie allen een mooi politiek seizoen.

Chantal Zeegers”