Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 augustus 2018

Alcoholverbod parken onwenselijk en onnodig

Met het aanhoudende lekkere weer genieten veel Rotterdammers van de parken, maar een biertje of wijntje drinken bij de bbq/picknick zit er niet in. In de meeste Rotterdamse parken geldt een alcoholverbod. “Een betuttelend en onnodig verbod. Voor de aanpak van overlast hebben we andere middelen. Het is helemaal niet nodig dat de goeden onder de kwaden leiden”, aldus vicefractievoorzitter Nadia Arsieni.

Het alcoholverbod was ooit bedoeld als tijdelijke maatregel om hardnekkige overlast aan te pakken. Maar het bestaat inmiddels al jaren. Omdat deze termijn loopt tot 1 januari 2019, wordt er na de zomer geëvalueerd. Dit is het moment om te kiezen wat we de aankomende jaren willen. “Uiteraard zijn we tegen overlast. We willen dat hier goed op wordt gehandhaafd. En dat kan ook op basis van o.a. de APV. Politie en handhavers hebben al genoeg bevoegdheden om overlast en openbare dronkenschap aan te pakken. Met het verbod benadeel je vooral de mensen die gewoon willen genieten van een drankje op een zomerse dag.”

Enkele parken hebben tijdens de maanden april tot oktober een vrijstelling van het verbod. Tijdens een eerdere discussie in de raad enkele maanden geleden bleek dat het aantal meldingen van overlast hier vrijwel nihil was. Ook uit contact met de D66 vertegenwoordigers in de gebiedscommissies en wijkraden bleek de ruime meerderheid tegen een algeheel verbod te zijn maar werd wel aandacht gevraagd voor goede handhaving. “Een boodschap die we volledig onderschrijven”, aldus Arsieni.

We verwachten dat de discussie de komende maanden verder gevoerd zal worden in de raad en er gekeken wordt naar de meldingen, effectiviteit van de maatregelen en alternatieven. We zullen ons wederom hard maken voor afschaffing van het alcoholverbod en aandringen op goede handhaving op basis van de overige middelen en bevoegdheden waar politie en handhaving al over beschikken.

Zie hier ook onze video over het alcoholverbod.