Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 juni 2018

Meer maatwerk bij tijdelijke sluitingen horeca

Het is een grote angst van elke horecaondernemer: een geweldsincident in je zaak, waarna je op last van de gemeente automatisch twee weken dicht moet. Gelukkig komt het niet vaak voor.

Volgens Elene Walgenbach zitten er wat haken en ogen aan het beleid rondom
dwangsluitingen. Om die reden zijn er vragen gesteld aan het college. “Het is
volstrekt vanzelfsprekend dat er ruimte moet zijn voor gedegen onderzoek, maar een sluiting mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk. Dit laatste is vaak onduidelijk”, aldus Walgenbach.

Maatwerk
D66 Rotterdam pleit voor meer maatwerk. Het huidige beleid stelt dat er na een
incident automatisch een sluiting volgt van twee weken en de burgemeester bepaalt of hiervan afgeweken wordt. Voor veel ondernemers is twee weken erg lang, plus dat er achteraf vaak blijkt dat er geen verband bestaat tussen de horecazaak en het incident en de ondernemer niets te verwijten valt.

Criminelen in de kaart spelen
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt de angst uit dat door de huidige
regelgeving criminelen “nu inspelen op en misbruik maken van” het beleid van de
burgemeester. “Geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd […] en zo worden criminelen alleen maar in de kaart gespeeld”. De dag na de oproep van KHN, werd er op woensdag 23 mei jl. voor de deur bij Villa Thalia Rotterdam een handgranaat aangetroffen. De politie heeft de EOD ingeschakeld en de granaat is ontmanteld. KHN merkt op dat het aantal ‘geweldsincidenten’ exponentieel is gestegen.

D66 Rotterdam wil van het college weten hoe men voorkomt dat het gevoerde beleid criminelen in de kaart speelt en welke mogelijkheden men ziet om crimineel misbruik tegen te gaan.