Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 26 april 2018

Respectvol herdenken, ook als de winkels open zijn

Jaarlijks staan we op 4 mei stil bij de slachtoffers van oorlogen en vredesoperaties. Dit jaar valt de Dodenherdenking samen met de Rotterdamse koopavond. Hoewel D66 ondernemers de vrijheid wilde gunnen om hun winkel ook op deze avond te openen, besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat de winkels verplicht dicht moeten.

Fractievoorzitter Said Kasmi licht het standpunt van de D66-fractie toe: “D66 vindt het belangrijk om te blijven herdenken. Juist in onze stad, die zoveel geleden heeft in de Tweede Wereldoorlog. Maar wij willen de Dodenherdenking niet op deze manier aan mensen opleggen. Wij geloven dat Rotterdammers respectvol met dit belangrijke moment kunnen omgaan, ook als de winkels open zijn. Daarbij vertrouwen we er ook op dat winkeliers zorgen voor rust in hun zaak. Dat kan volgens ons juist bijdragen aan de bewustwording.”

De fractie voelt zich gesteund door het Comité Nationale Belangen, dat betrokken is bij de organisatie van de Dodenherdenking in Rotterdam. Het Comité stelt dat er ieder jaar rondom de Dodenherdenking goede afspraken met horeca-ondernemers worden gemaakt, en meent dat dit net zo goed zou kunnen met winkeliers.