Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 22 februari 2018

Straatnamen: zet diversiteit letterlijk op de kaart!

Raadslid Nadia Arsieni gaf woensdag 21 maart haar maidenspeech bij het indienen van haar initiatiefnotitie over straatnamen: ‘Zet diversiteit letterlijk op de kaart’. In de initiatiefnotitie, in samenwerking met GroenLinks, PvdA, SP en Nida, constateert zij dat 92% van de straatnamen in Rotterdam vernoemd zijn naar witte mannen. De diversiteit is dus ver te zoeken. In een wereldstad als Rotterdam met 175 nationaliteiten kan dat niet meer. De straatnamencommissie, die het College adviseert, heeft op dit moment geen richtlijnen met betrekking tot representativiteit van de samenleving. Dit willen wij graag veranderen en dringen daar middels dit initiatiefvoorstel op aan bij het College. De initiatiefnotitie is hier te lezen. Onderstaand de volledige tekst van Arsieni’s maidenspeech:

Voorzitter, het initiatiefvoorstel dat D66, GroenLinks, Nida, PvdA en SP hierbij indienen gaat over meer diversiteit in het straatnamenbeleid. Dat lijkt misschien onbelangrijk. Maar kleine dingen kunnen van grote symbolische waarde zijn. Zo groot dat ik hier zelfs mijn maidenspeech aan wil verbinden.

Om een straat naar je vernoemd te krijgen, zul je een belangrijke bijdrage moeten hebben geleverd aan de stad of samenleving. Maar wist u dat 92% van de vernoemde Rotterdamse straatnamen gebaseerd zijn op vernoemingen van blanke mannen? Dit is volgens ons niet een representatief beeld voor wie een bijdrage hebben geleverd aan onze stad. Een wereldstad met meer dan 175 culturen. Wij willen dat straatnamen meer een afspiegeling worden van de diverse Rotterdamse samenleving. Het is bovendien belangrijk om echt eigentijdse rolmodellen te eren. Zij kunnen het vertrouwen van mensen in hun eigen toekomst vergroten. Ook voor mensen die niet heel vanzelfsprekend denken ‘het te gaan maken’.

Iedereen heeft het nodig om zich te kunnen spiegelen aan voorbeelden. Zo komt je identiteit tot stand. Niet als vaststaand gegeven binnen een hokje, maar als gevolg van de omgevingen waar je deel van uitmaakt.

Tijdens die identiteitsvorming kom je -als je geluk hebt- voorbeelden tegen. Mensen die je inspireren, omdat ze laten zien dat je vooruit kunt komen in het leven. Iedereen herkent dit, denk ik. Waarom zijn wij allemaal de politiek in gegaan? Vermoedelijk hebben wij ook zo onze voorbeelden gehad.

Ik ben het daarom ook eens met mijn collega Kathmann. We hebben behoefte aan krachtvrouwen die van zich laten horen. Zij maken de weg vrij voor anderen. Zodat jonge meisjes en vrouwen het vertrouwen krijgen dat zij hun dromen kunnen verwezenlijken. En bijvoorbeeld de politiek in gaan. Politiek is immers te belangrijk om aan mannen over te laten, zei een wijze D66’er ooit.

Laten we alle Rotterdammers inspireren door zowel mannen als vrouwen van verschillende achtergronden te eren. Via dit initiatiefvoorstel kunnen we een bescheiden stap zetten. Door criteria voor de straatnamen uit te breiden, zodat de diversiteit en representativiteit bij toekomstige straatnamen toeneemt. We stellen voor dat de eis dat men minimaal 10 jaar overleden moet zijn naar één jaar wordt gewijzigd, zodat maatschappelijke ontwikkelingen sneller kunnen worden vertaald naar het straatbeeld. Verder vragen we een visie op het vernoemen van straten naar cultureel diverse helden of heldinnen.

Voorzitter, ik rond af. In januari is ons raadslid Gerda Eeuwijk overleden. Een vrouw die velen in verwondering achterliet. Een feminist van het eerste uur en een rolmodel voor velen. Het zou toch mooi zijn als er volgend jaar al een verzoek kan worden ingediend voor de Gerda Eeuwijk-straat.