Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 februari 2018

D66 is trots op resultaten college

Op 1 februari maakte de Rotterdamse gemeenteraad de balans op van de afgelopen collegeperiode. Wat heeft het college in vier jaar tijd bereikt? Hoe staat Rotterdam er vandaag de dag voor? Wij zijn trots op de resultaten die onze wethouders Adriaan Visser (Haven, Financiën, Organisatie en Binnenstad) en Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) met hun collega’s hebben geboekt. Lees hieronder de voordracht van D66-fractievoorzitter Samuel Schampers.


Voorzitter,

Vandaag blikken we terug op de resultaten van vier jaar Kendoe-college. Het is geen geheim dat er soms compromissen moesten worden gesloten. Maar ondanks de onderlinge verschillen heeft dit college fantastische dingen bereikt voor de stad.

Kleurrijke, open stad
Rotterdam is een stad in beweging, in de ogen van D66 zelfs een wereldstad in wording. Onze stad oefent een steeds grotere aantrekkingskracht uit op mensen en wordt daardoor kleurrijker en levendiger. Al die Rotterdammers krijgen straks nog meer zeggenschap over hun stad en wijk, want we gaan experimenteren met de lokale democratie. Daar ben ik trots op. Trots ben ik ook, dat we de poorten van onze stad hebben geopend voor vluchtelingen. Niet alleen huisvesten we een AZC, ook hebben alle statushouders die aan Rotterdam zijn toegewezen inmiddels een woning. Laten we er samen voor zorgen dat al deze nieuwe Rotterdammers zo snel mogelijk hun draai vinden in de samenleving.

Goed en betaalbaar wonen voor iedereen
Het is goed om te zien dat Rotterdam steeds populairder wordt. Ambitieuze starters trekken naar onze stad en jonge gezinnen willen hier graag blijven. Dankzij dit college kunnen ook die groepen in Rotterdam blijven wonen. De Woonvisie brengt meer evenwicht in het woningaanbod: door meer middeldure en dure huizen te bouwen, brengen we de doorstroom vanuit de goedkope voorraad op gang. Op die manier is er straks voor iedereen een goede en betaalbare woning in Rotterdam. We gaan duizenden woningen bijbouwen in de binnenstad – en als het aan D66 ligt nog veel meer.

Bruisende binnenstad
Verdichting biedt namelijk kansen: het wordt rendabel om een fijnmazig OV-netwerk aan te leggen en het zorgt voor nog meer levendigheid in de binnenstad.
Die binnenstad is de afgelopen jaren al flink gaan bruisen. Het college heeft overbodige regels voor de horeca geschrapt. Dankzij de nachtmetro kunnen mensen ook in de late uurtjes veilig naar huis. Daarnaast is er veel geïnvesteerd in cultuur en krijgen we straks een prachtig Collectiegebouw. 

Schone lucht
Onze stad wordt steeds levendiger, maar ook steeds voller. We moeten slimme keuzes maken om Rotterdam ook in beweging te houden. Ik ben trots op wat het college op dit vlak heeft bereikt. Er zijn vele tientallen kilometers extra fietspad aangelegd en een groot deel van de stad heeft geen last meer van vervuilende auto’s. Over een aantal jaar, als de Coolsingel vernieuwd is, is ook hier alle ruimte voor fietsers en wandelaars, voor groen en voor recreatie. Het belangrijkste van dit alles: met deze maatregelen hebben we gezorgd voor schonere lucht in de stad, wat de gezondheid van de Rotterdammers ten goede komt.

Rotterdammers in beweging
Toch zijn onze stadsgenoten nog niet zo gezond als de gemiddelde Nederlander. Overgewicht blijft een probleem: 1 op de 4 kinderen is te dik. Het college heeft zich ingespannen om Rotterdammers in beweging te krijgen. En met succes. Door het programma LekkerFit! zijn duizenden jongeren gezonder gaan leven. In de afgelopen jaren is het is het percentage 6- en 7-jarigen met overgewicht zelfs met bijna 40 procent gedaald. We hebben nieuwe kunstgrasvelden – zonder rubbergranulaat – en een hypermodern wedstrijdbad. Feyenoord City geeft Rotterdam Zuid een economische én sportieve impuls. Met de sportcampus hebben we straks zelfs een hele wijk die draait om sport en een gezonde levensstijl.

Werk aan de winkel
Zoals gezegd, ben ik trots op wat dit college heeft neergezet op het gebied van duurzaamheid, levendigheid en gezondheid. Maar er is nog een hoop werk aan de winkel, als we van Rotterdam die fantastische wereldstad willen maken, die zij kan worden. Nog steeds groeit 1 op de 4 kinderen op in armoede en is arbeidsdiscriminatie aan de orde van de dag. We moeten alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat álle Rotterdammers een eerlijke kans krijgen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om samenwerking en een lange adem. Het is een opdracht die ik de nieuwe D66-fractie met een gerust hart toevertrouw.