Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 februari 2018

D66 wil uitleg over onterechte massa-arrestatie

Burgemeester Aboutaleb kondigde bij de nationale sinterklaasintocht in Maassluis een demonstratieverbod af en stelde een noodbevel in. Op basis hiervan vond een massa-arrestatie plaats. De Algemene Bezwaarschriften Commissie (ABC) stelt nu dat het noodbevel niet tijdig en deugdelijk bekendgemaakt is. De demonstranten waren dus niet op de hoogte en werden daarom onterecht gearresteerd. D66 vindt dit een zeer ernstige zaak. Hiermee zijn de grondrechten van Rotterdammers geschonden.

Eerder stelde D66 raadslid Robin de Roon hier al schriftelijke vragen over aan de burgemeester. Ook Amnesty Nederland, juristen en hoogleraren verbaasden zich over de kwestie. De ABCheeft vandaag geoordeeld dat 200 tegenstanders van Zwarte Piet eind 2016 onterecht zijn gearresteerd. Het OM had al bekend gemaakt dat de zaken tegen de arrestanten waren geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs of omdat zij ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte.

D66 staat pal voor het recht op demonstratie en ziet uit naar de verbeteringen die burgemeester Aboutaleb nu zegt te gaan doorvoeren. We gaan hierover met hem in debat zodat de grondrechten van de Rotterdammers voortaan weer gewaarborgd zullen worden.

Eerder werden er ook al 326 Feyenoord supporters aangehouden bij een Feyenoord demonstratie. Ook hierover stelden wij schriftelijke vragen en hebben wij het debat gevoerd met de burgemeester. De Nationale en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam hebben zich zeer kritisch uitgelaten over deze massale insluiting. Zij stelden dat er “een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten”.