Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 5 oktober 2017

Bedrijveninvesteringszones dragen bij aan krachtige winkelstraten

Op donderdag 5 oktober droeg de Alliantie West-Kruiskade haar werkzaamheden over aan de opgerichte bedrijveninvesteringszone (BIZ). Gerda Eeuwijk is verheugd: “Bedrijveninvesteringszones dragen bij aan krachtige winkelstraten. Rotterdam wordt een steeds populairdere winkelstad. Maar er zijn ook straten die wel een oppepper kunnen gebruiken. Door de instelling van een BIZ kunnen ondernemers zelf aan de slag om hun winkelgebied mooier, levendiger en veiliger te maken.”

Woensdagavond zijn zeven nieuwe BIZ-verordeningen besproken in de commissie EHMD. Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) stelt winkelgebieden in staat de aantrekkelijkheid en veiligheid van winkelstraten te verbeteren, door gezamenlijk te investeren. De commissie EHMD heeft positief geadviseerd over de zeven nieuwe BIZ-verordeningen, die op 12 oktober in de raad worden behandeld. Het betreft vijf winkelgebieden en een bedrijventerrein: MaHo-kwartier (Pannekoekstraat e.o.), Zwaanhalskwartier, Boulevard Kralingen, Boulevard Zuid (gebruikers en eigenaren), winkelgebied Schiebroek en bedrijventerrein Pothof. Gerda Eeuwijk: ‘De instelling van een BIZ is geen sinecure. Het verplicht alle winkels in het gebied een bijdrage te leveren aan de investeringen die worden gedaan, om freeridergedrag te voorkomen. Eerst zal dan ook een draagvlakonderzoek worden uitgevoerd om te bepalen of er in deze nieuwe gebieden genoeg animo voor instelling van een BIZ is.’

Op dit moment kent Rotterdam vijf BI-zones. Daarmee blijft de stad achter bij andere grote steden zoals Den Haag en Amsterdam, waar een stuk meer winkelgebieden verenigd zijn in een BIZ. Gerda Eeuwijk: ‘D66 gelooft dat BI-zones kunnen bijdragen aan krachtige winkelstraten. Het initiatief ligt hier bij de ondernemers zelf om te bepalen hoe hun winkelgebied aantrekkelijker kan worden. We hopen van harte dat het draagvlakonderzoek gunstig uitpakt en er per 2018 zes nieuwe BI-zones in Rotterdam starten. Winkelen wordt op die manier weer meer een ervaring. Dat is leuk voor de bezoekers en goed voor de winkeliers in de stad.’