Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 augustus 2017

Gemeente gaat gebruikers hiv-preventiemiddel begeleiden

In juli stelden D66 en GroenLinks schriftelijke vragen over begeleiding bij het gebruik van hiv-preventiemiddel PrEP. Goed nieuws: binnenkort gaat de Rotterdamse GGD hiermee van start.

Noodzaak begeleiding en controle
De gemeente erkent dat goede ondersteuning bij PrEP-gebruik noodzakelijk is. De GGD gaat daarom extra aandacht besteden aan de begeleiding en medische controle van gebruikers. Ook start de soa-poli van de GGD begin 2018 met speciale consulten voor mannen die seks hebben met mannen.

Nils Berndsen, woordvoerder Volksgezondheid: “Wij zijn blij dat het college inziet hoe belangrijk dit is. PrEP kan een doorbraak betekenen voor het terugdringen van het aantal hiv-infecties. Met iedere besmetting die je voorkomt, voorkom je ook dat iemand levenslang afhankelijk wordt van medicatie. Bovendien kunnen mensen hierdoor eindelijk seks met elkaar hebben, zonder bang te zijn voor infectie. Omdat aan onverantwoord gebruik wel risico’s kleven, is het goed dat de gemeente hier aandacht aan gaat besteden.”

Wacht niet af
Ook landelijk staat PrEP-gebruik op de politieke agenda. In de Tweede Kamer hebben D66 en GroenLinks gepleit voor het opnemen van PrEP in de zorgverzekering. Dit voorstel haalde geen meerderheid. De minister van Volksgezondheid wil pas een besluit nemen nadat de Gezondheidsraad hierover advies heeft uitgebracht. Het advies wordt volgend jaar verwacht.

In onder andere de Verenigde Staten, Canada en België wordt PrEP al wel vergoed. Het middel wordt ook door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen. Berndsen: “Het is onbegrijpelijk en onverantwoord dat dit in Nederland nog niet geregeld is. Dankzij PrEP kunnen de komende tien jaar tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe besmettingen voorkomen worden, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het AMC. Goed dus dat Rotterdam nu de weg vrij maakt om dit middel verantwoord te gebruiken.”