Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 30 januari 2017

Beloon BuitenBeter-melding met extra handhaving in de buurt

Een aantrekkelijk stad is niet alleen levendig, maar ook schoon. Gelukkig zijn veel Rotterdammers bereid zelf een steentje bij te dragen aan het schoonhouden van hun buurt. Bijvoorbeeld door het adopteren van een container of door het melden van verkeerd aangeboden afval via de BuitenBeter-App of 14010. D66 wil deze actieve Rotterdammers belonen door in hun buurt extra te handhaven op verkeerd aangeboden afval.

Stefan Kroon, D66-woordvoerder Buitenruimte: “Afval trekt afval aan. Door juist dáár te gaan patrouilleren waar al verkeerd aangeboden afval staat, vergroot je de kans dat je andere overtreders op heterdaad kan betrappen. Het lijkt ons daarom een goed idee om direct na een melding een undercover handhavingsteam in de buurt te laten patrouilleren. Het mes snijdt dan aan twee kanten: je vergroot de pakkans, en melders blijven gemotiveerd omdat ze zien dat de gemeente echt optreedt tegen vervuilers.”

Raadslid Jos Verveen is zelf sinds een jaar containeradoptant in Delfshaven. Hij houdt de container bij hem in de buurt in de gaten, gooit afval dat naast de container wordt geplaatst erin of zorgt dat de gemeente het komt ophalen. Verveen: “Het is een kleine moeite. Meldingen van adoptanten worden extra snel afgehandeld, dat is al een mooie bonus. Het blijft belangrijk dat de gemeente laat zien ook stevig te handhaven. Door meldingen te gebruiken als leidraad voor de opsporing, kan de gemeente echt samen met de Rotterdammers zorgen voor een schone stad.”

Lees hier de schriftelijke vragen.